Surse eficiente de iluminat

Astăzi, mai mult decât oricând, găsim pe net o grămadă de articole și teorii despre iminența descoperirii așa-numitei energii libere (free energy), adică energie produsă din nimic, lucru pe care din ce în ce mai multă lume îl dorește. Legat de asta, să vă spun o poveste. Se zice că în prima zi a creației, pentru că era beznă totală, Dumezeu a zis: Să fie lumină!, și atunci s-a făcut lumină peste tot. Ei bine, acela este singurul moment când cineva a produs energie liberă. Dar, chiar dacă nu putem (și nu vom putea nicicând) produce energie din neant, vom găsi pe măsură ce trece timpul surse tot mai eficiente și tehnologii tot mai avansate de a converti alte forme de energie (cum ar fi cea solară) în electricitate. În articolul de față o să vă spun câteva cuvinte despre ultima noutate în acest domeniu, respectiv LEDURILE, vă voi arăta două modele de proiector led și un magazin de unde puteți cumpăra așa ceva.

proiector led 1

Încep cu ultimul punct, și anume magazinul. Este vorba despre MagicLED.ro, care, după cum v-ați dat seama din titlu, numai cu asta se ocupă (și despre care mai găsiți câteva informații aici). Dacă o să intrați pe site o să observați 8-9 mari categorii de produse pe care le-am putea încadra la categoria surse de lumină. Apoi, majoritatea categoriilor se împart la rândul lor în subcategorii. De exemplu, din gama lămpilor led putem alege lămpi de perete, lămpi de birou, lămpi cu șină, lămpi industriale etc. De ce există o gamă atât de variată de leduri? Lăsând la o parte meritul magazinului, motivul se regăsește și în tehnologia care stă la baza funcționării lor. Spre deosebire de lumina clasică, a unui bec cu incandescență, ledul funcționează cu curent direct și într-o bandă foarte îngustă de unde. Asta aduce cu sine câteva particularități: pe de o parte, putem controla mult mai bine culoarea luminii, pe de alta, lumina nu mai este emisă în toate direcțiile, ci mult mai focalizat, aproape asemenea cu cea a laserului.

proiector led 2

Desigur, ultimele progrese în acest domeniu au făcut posibilă apariția unor becuri care să lumineze sferic și să înlocuiască becurile tradiționale, cu incandescență. Totuși, datorită acestor particularități de la baza lor, ledurile sunt opțiuni mult mai naturale pentru corpuri de iluminat de tip lanternă sau proiector (unde avem nevoie de un fascicol și nu de lumină difuză). Dar cea mai importantă calitate a ledurilor o constituie eficiența în consumul de curent electric. De exemplu, proiectorul din prima imagine consumă doar 8 Watti dar este echivalent cu un bec incandescent de 20 de Watti, în timp ce proiectorul din imaginea secundă consumă 30 de Watti și luminează asemenea unui bec tradițional de 120 de Watti. În general, lămpile cu LED sunt de câteva ori mai eficiente decât cele cu filament și semnificativ mai eficiente decât cele fluorescente – de care se mai deosebesc prin faptul că nu conțin mercur, au o durată de viață mai mare și ating luminozitatea maximă instantaneu, fără să necesite încălzire.

Cum ziceam, aceasta e cea mai nouă tehnologie în materie de produs lumină. Experții preconizează că piața acestor produse va crește în următorii 10 ani de la circa 2 miliarde, cât este acum, până la 25 de miliarde. Dar chiar și acum, la început, aparatele cu LED își amortizează costurile de achiziție prin durata mai mare de viață și economia făcută la curent. Și, chiar dacă încă există puține magazine specializate pe aceste produse (cum este Magic LED), internetul le face deja accesibile tuturor.

Lasă un răspuns