Despre pariori și meteahna lor

Sigur am mai scris pe tema asta, cu toate acestea reiau subiectul: am un verișor care-i pasionat de fotbal. Se uită la toate meciurile, cunoaște jucătorii, formațiile, știe când au loc diferite partide, știe ce a făcut cutare vedetă, pe cine l-a cumpărat cutare club etc. Eu nu cunosc nici măcar echipele din Champions League, de exemplu, iar la campionatul intern nu mă mai uit de o veșnicie. Era o chestie faină când eram mic, pentru că atunci România era un nume în fotbal. După revoluție însă granițele s-au deschis și jucătorii buni au început să plece prin alte părți. Iar echipele noastre de club sunt vraiște. Așa că hai să zic, dacă România joacă cu o altă țară într-un meci cu miză, mă uit. La fel cum mă uit la campionatul european sau mondial (ultimul l-am pierdut). Dar la meciurile interne, Steaua – Dinamo, Gloria – Rapid, nicidecum.

pariuri sportive

Pe vărul meu însă nu-l interesează lucrurile ăstea și se uită la tot ce se joacă, iar când nu se joacă nimic pe la noi, se uită la ce găsește pe Eurosport sau pe alte canale similare. Bun, până aici nimic special. Dar același verișor mai are un hobby: pariurile. Și aici lucrurile deja devin interesante. De ce? Pentru că aceste pariuri au o dublă valență. În primul rând, le putem privi ca pe un hobby. Problema e că ele nu sunt simple îndeletniciri benigne, deoarece, în al doilea rând, ele au potențialul să te facă rapid la buzunar. Iar când o pasiune de genul ăsta, care-și înfige puternic ghearele în tine de nu mai poți scăpa de ea, te poate aduce într-o stare de ruină, fie financiar, fie din alt punct de vedere (să ne gândim la fumat sau consumul în exces al băuturilor alcoolice), se poate argumenta că numele de viciu i se potrivește mai bine decât cel de hobby.

Partea și mai interesantă este că, spre deosebire de fumat sau băut, pariatul are și potențialul de a-ți umple buzunarele. Sau poate asta e doar una din himerele cu care te prinde în mreje. Că n-am auzit până acum de oameni care s-au umplut de bani din astfel de activități. Ok, recunosc că nici nu m-am interesat foarte mult, neavând atracția necesară. Totuși, presupun că astăzi este mai ușor să câștigi decât era acum 20 de ani, dacă te duce capul. Și asta pentru că azi există calculatoare și internet. Pe care le poți folosi pentru a estima șanse, pentru a face prognoze și pentru a te informa. De exemplu, găsești site-uri cu ponturi sportive online, de unde poți cumpăra ponturi pe care nu le plătești decât în cazul că se dovedesc câștigătoare, găsești rezultate, statistici și în general orice informație despre echipa sau meciul care te interesează. Îți poți desena mental un grafic al evoluției unui club în timp, poți afla lucruri pentru care înainte trebuia să plătești, că nu exista net.

Cât ce-l privește pe vărul meu, până acum vă pot spune că n-a dat marea lovitură. Dar de băgat bani în asta, l-am văzut că bagă. Așadar, hobby sau viciu, rămâne să vă decideți singuri. Că în fond, viața e pe capul și pe banii fiecăruia.

Comments
  1. Alex

    Un prieten are meu are o vorba. Un parior adevarat joaca numai din profit. Cand ai inceput sa joci din buzunar, s-a cam terminat cu viata.

  2. Maver

    Uite, asa-i o chestie inteligentă.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: