Dușmanii sănătății dentare

De ce este bine să nu ne fie frică de dentist? Câd de mult contează educaţia în acest sens? Şi de ce am alege o clinică stomatologică modernă în locul unui medic mai ieftin? La aceste întrebări voi încerca să dau un răspuns în rândurile care urmează.

dinte

Probabil cu toţii am experimentat cel puţin o dată frica de a merge la stomatolog. Aceasta apare deseori în urma faptului că în copilărie nu conştientizăm importanţa controlului stomatologic regulat, neglijând eventualele mici carii dentare ce apar pe fondul consumului de dulciuri şi care, cu timpul, se agravează. Dacă dintele sau măseaua în cauză ajung să ne doară, evident că o intervenţie la nivelul lor (de exemplu prin plombare) poate să fie resimţită mult mai neplăcut decât dacă am fi mers la stomatolog atunci când caria era incipientă.

Pe vremea când eram eu în generală, aveam un medic stomatolog al şcolii, la care ne prezentam cu astfel de probleme. Respectivul stomatolog foarte rar utiliza anestezic. Dacă însă am fi mers la el din timp, plombarea unui dinte, chiar în lipsa anesteziei de rigoare, nu ar fi prezentat niciun fel de inconvenient sau de durere şi nu ne-ar fi sădit în suflet această crâncenă frică de „albiniţă”. Aşadar, problema fricii este în esenţă una de educaţie, şi e bine să fie rezolvată la o vârstă cât mai fragedă, pentru sănătatea gurii noastre şi a copiilor noştri.

Astăzi însă, chiar dacă avem probleme dentare serioase, frica nu ar trebui să le mai însoţească, deoarece practic toţi medicii utilizează anestezic iar tehnologia a progresat suficient de mult cât să le rezolve pe toate, cu riscuri minime. Desigur, odată cu înaintarea în vârstă, frica începe să se disipeze, pe măsură ce adultul din noi se afirmă tot mai mult. Adulţii însă comit o altă eroare fundamentală: aleargă după cel mai mic preţ. Obişnuit să-şi cumpere cel mai ieftin ulei şi cea mai ieftină pâine din magazin, românul cu salariu mediu caută medicul cel mai ieftin, nerealizând că un preţ mic implică adeseori materiale şi servicii de mai proastă calitate iar atunci când e vorba de sănătatea proprie, nu ar trebui să facem compromisuri. Personal, am fost un timp clientul fidel al unui medic stomatolog ce lucra sub preţul pieţei, doar pentru ca plombele puse de el să-mi cadă la circa 1-3 luni după plombare, din nou şi din nou. Problema a dispărut în momentul în care am schimbat medicul.

În concluzie, educaţi-vă copiii din timp să se spele pe dinţi, duceţi-i la dentist şi nu vă lăsaţi nici voi pe ultima sută de metri. Şi, important, alegeţi serviciile de calitate în locul preţului (în aparenţă) mai mic.

Uneori însă, aceste sfaturi vin prea târziu iar noi ne găsim în situaţia de a ne fi extras unul sau mai mulţi dinţi. Într-un articol viitor, voi scrie poate câte ceva despre avantajele şi dezavantajele unui implant dentar, pentru cei aflaţi în astfel de cazuri.

Lasă un răspuns