O soluție isteață de pregătire pentru evaluările naționale

Pe vremea când eram eu în clasele mici, nu aveam evaluări naţionale. De fapt, nu aveam nici calificative, ci note de la 1 la 10, dar asta-i altă discuţie. Astăzi însă, avem evaluări. Iar elevii se pregătesc, cum pot mai bine, pentru ele. Şi cum nimic nu e gratis, părinţii dau o grămadă de bani pe aceste pregătiri. Cărţi şi manuale cumpărate, culegeri cu teste evaluare nationala, meditaţii plătite la profesori, pentru că aceste culegeri sunt imposibil de descifrat de unul singur, şamd. Lucruri pe care, ştim cu toţii, nu le poţi evita. Şi oricum, cine ar sta să mai cântărească argumente pro şi contra, când evaluările ne bat practic la uşă, adică suntem pe ultima sută de metri? Ei bine, să ştiţi că există şi variante mai ieftine. Şi poate mai eficiente pentru obiectivul nostru.

metode moderne de studiu

De ce să plăteşti atât de mult unui profesor ca să-ţi mediteze copilul, dacă el nu a fost capabil să-l facă pe elev să înveţe în timpul orelor pe care i le predă? Unde e logica acestui demers? În faptul că are timp să se ocupe numai de el la meditaţii? Poate că da. Dar eu cred că un dascăl cu adevărat dedicat va reuşi să-i facă pe elevi, sau cel puţin pe aceia care sunt interesaţi, să descâlcească iţele materiei predate şi chiar să prindă drag de ea. Ca mărturie stă propria mea experienţă din timpul şcolii: eu nu am luat niciodată ore1 şi am avut rezultate remarcabile. Desigur, există câteva motive pentru care am putea totuşi să-i plătim nişte meditaţii. Cum ar fi acela că îi dăm ore cu alt profesor decât cel pe care-l are în clasă. Chiar şi aşa, meditaţiile sunt o activitate de durată, care dă rezultate în timp. Iar dacă scopul nostru nu este să-l facem să înveţe sau aprofundeze chestiile de bază, lucru care într-adevăr necesită un profesor, ci doar să-şi verifice cunoştinţele în vederea iminentelor teste naţionale, vă propun, cum ziceam, o soluţie mai practică şi infinit mai puţin costisitoare.

Soluţia implică să vă faceţi cont pe e-istet.ro. Site-ul vine în ajutorul elevilor cu o baterie, de fapt nu, două baterii, scuzaţi, 5 seturi de teste pentru fiecare clasă 1-4, atât la română şi la matematică, simulând examenele de evaluare naţională. Conform informaţiilor de pe site, testele sunt concepute de profesori specializaţi, chiar autori de manuale şcolare, având astfel o compatibilitate maximă cu cele oficiale şi fiind bazate pe programa şcolară la zi. De asemenea, modalitatea de implementare a acestor teste, prin durata lor, gradul de dificultate, timpul şi cronometrul aflat la dispoziţia elevului, punctajul acordat etc oferă o experienţă care se doreşte cât mai apropiată de cea a evaluărilor naţionale propriu-zise. De fapt, având în vedere că în cazul evaluărilor este implicat şi factorul uman, am putea spune că testele digitale, realitate pe site-ul e-istet, pot fi chiar mai obiective prin modul în care se desfăşoară.

Abonamentele costă. Dar sumele nu se pot compara cu cele pe care le daţi profesorilor (vorbim de circa 20-30 de lei lunar, în funcţie de abonamentul pentru care optaţi). În plus, există teste demo, pe care le puteţi folosi gratuit, pentru a vă decide dacă vă faceţi sau nu cont. Eu zic că, dacă elevul nu e chiar habarnist (deci înţelege conceptele de bază ale disciplinei în cauză şi nu are nevoie de un profesor care să i le explice) şi tot ce doreşte este să-şi verifice cunoştinţele, ideea acestor teste online este mult mai adecvată. Iar în caz că nu ştiţi dacă copilul din dotare este sau nu habarnist, rezultatele acestor teste vă pot confirma sau infirma acest lucru, după caz, oferindu-i totodată ocazia de a practica în vederea testelor de la şcoală.

Eu unul vă urez mult succes!


  1. am fost examinat o dată, cu un singur test, de un profesor, înaintea examenului de bacalaureat 

Lasă un răspuns