S-a terminat şi cu impozitul pe bacşiş

Dacă nu ştiţi, începând cu luna mai bacşişul a devenit impozitabil, prin lege. Asta înseamnă că dacă mergeţi la un magazin să vă cumpăraţi ceva şi-i lăsaţi casieriţei restul, ea trebuie să vă emită un bon fiscal separat, pentru acel rest. Teoretic, scopul măsurii este să ofere un mijloc de a regla plusurile de casă, astfel încât la un eventual control magazinul să nu fie găsit cu mai mulţi bani fizici decât cei care rezultă din hârtii. Practic, oricât de mic şi nesemnificativ ar fi el, bacşişul a devenit cu ocazia asta impozitabil. Încă o sursă de bani la guvern.

bacşiş

Întrebat care e procedura când lăsăm bacşiş băiatului care ne aduce pizza la domiciliu, ministrul finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a răspuns că trebuie să mergem la sediul firmei în cauză să cerem bon. Râzând, pentru că legile unei ţări trebuie date în glumă. Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a făcut experimentul:

primul experiment cu bacşişul realizat de Sebastian Lazaroiu

A doua zi, Teodorovici s-a răzgângit asupra procedurii: nu mai este nevoie să mergem la magazin după bon. Acesta va fi emis automat de îndată ce băiatul care ne-a livrat pizza va ajunge la sediu. Dar nici treaba asta n-a durat mult. Pentru că vineri, după o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ministrul s-a întors la 180 de grade: fiscalizarea bacşişurilor este prea dificilă sau chiar imposibilă în anumite cazuri aşa că suntem nevoiţi să renunţăm la ea. Probabil, începând cu luna iunie. Nici nu trecuseră două săptămâni de la intrarea ei în vigoare.

Eugen Teodorovici (stânga) alături de Dan Şova (dreapta)

Şi astfel s-a încheiat încă un episod al măsurilor absurde pe care nimeni nu le pune în aplicare şi care arată cât de rupţi de realitate sunt guvernanţii noştri.

Lasă un răspuns