Ide de afaceri cu cap

Să zicem că îți vine o idee pentru o afacere care, spre deosebire de majoritatea business-urilor mioritice de astăzi, chiar are șanse bunicele să se materializeze într-un succes. Prin urmare, tu, ființă optimistă, activă și atotștiitoare, ignori specialiștii în proiecte fonduri și surse de finanțare externe și te apuci să-ți faci singur actele necesare, să-ți deschizi firmă, să cauți parteneri și, pentru că nu-ți ajung banii, să-ți faci rate la bancă. Rate pentru care pui garanție pământ, casă, cățel, purcel, nevastă. Investești banii, te apuci de treabă și într-o lună ai un business funcțional, cel puțin în faza de start. Moment în care afli că… puteai obține banii de la bancă gratis!

bancnote euro

Da, mă refer la fondurile europene nerambursabile. Una dintre chestiile bune sau foarte bune ale integrării noastre în Europa din care geografic am făcut parte dintotdeauna este faptul că niște ciudați de peste graniță ne dau bani pentru a porni diverse afaceri, sub pretextul de a ne sprijini economia. Bani pe care nu trebuie să-i mai dăm înapoi niciodată! Desigur, există niște condiții. De fapt, tocmai pentru că ciudații ăia nu sunt așa de proști precum par, condițiile sunt destul de stricte, evaluarea criteriilor de încadrare – foarte serioasă iar hățișul hârtiilor și regulilor necesare – covârșitor pentru românul de rând. Știu o persoană care a umblat câțiva ani pentru a obține o astfel de finanțare și nu cred că a reușit până la urmă. Dar există posibilitatea asta.

Dar cum să beneficiezi de aceste oportunități dacă nu ești de meserie economist și contabilul tău de abia se descurcă cu bilanțul de sfârșit de lună? Nu-i ca și cum ar exista pe toate drumurile ghiduri despre cum să obții bani gratis. Iar statul nu face prea multe pentru a te ajuta. De fapt, îmi aduc aminte că pe la început rata de absorbție a acestor fonduri era extrem de mică. Lipsa de implicare și interes a guvernanților în acest domeniu s-ar putea explica prin aceea că fondurile în cauză sunt mult mai bine monitorizate și nu pot sfârși în buzunare străine, dar să nu fim răi și să nu speculăm.

gânditor

Soluția ne vine de la specialiști ce oferă servicii de consultanță, monitorizare (poate apare șansa unor finanțări interne sau din alte surse?), asistență în implementare, management și contabilitate etc. Știu că românii sunt reticenți la așa ceva și personal nu-i cunosc pe cei de la financialexperts.ro, spre care vă duce primul link din articol, dar am găsit o chestie interesantă la sfârșitul acelei pagini. Așa că în loc să vă povestesc tot ce scrie acolo, o să vă zic doar că ei sunt adepții comisionului la succes. Asta însemnând că îi plătiți doar dacă obțineți rezultatele scontate (ex finanțarea).

Poate o să ajute pe cineva.

Lasă un răspuns