Cursuri pentru veterinari

Zilele trecute am citit pe Facebook un status al unei fete care a găsit pe stradă un pui de porumbel, rătăcit şi vai de capul lui, şi l-a dus acasă, vrând să-l salveze. După ce şi-a dat seama că starea lui deplorabilă şi lipsa poftei de mâncare nu sunt datorate doar fricii de a fi abandonat, ci au un corespondent visceral, adică porumbelul era bolnav, a cerut sfaturi de la diverse persoane şi chiar l-a dus la veterinar. Din păcate, răspunsul corect avea să-i parvină prea târziu, când porumbelul deja murise, şi asta pentru că veterinarul în cauză n-a reuşit să identifice problema şi s-a limitat să-i dea o injecţie, spunându-i că totul va fi bine.

pui de porumbel

Există câteva meserii, iar cea de medic (inclusiv veterinar) este un bun exemplu, în cazul cărora nu ar trebui să ţi se emită o diplomă dacă nu ai cu adevărat chemare pentru acel domeniu. Deoarece o injecţe administrată greşit, un dozaj hazardat pot duce la agravarea stării de sănătate a pacientului tău, sau chiar la moartea lui. În articolul de faţă urma să vă vorbesc despre CPP Alexander’s, un centru unde puteţi deprinde diverse meserii (maseur, tâmplar, frizer, ospătar etc) la preţuri mai mult decât decente. Printre altele, ei au şi curs pentru meseria de tehnician veterinar. Imaginaţi-vă plăcuta mea surprinză când, intrând pe acea pagină, am citit:

Cursul tehnician veterinar oferit de noi este unul complet ce se intinde pe o perioada de 9 luni. Prezenta este obligatorie la fiecare sedinta in partea, deoarece cursurile au o natura practica […]

Cu alte cuvinte, dacă vrei să profesezi în acest domeniu, trebuie să fii prezent acolo, la fiecare curs, nu să chiuleşti, pentru că deprinderile obţinute în mod practic sunt esenţiale în formarea ta profesională. Nu am participat la niciun curs CPP Alexander’s, nu c-aş avea nevoie, am deja job stabil şi mulţumitor, dar simplul fapt că pentru a obţine diploma de tehnician veterinar trebuie să te prezinţi la toate cursurile mă face să le acord mai multă încredere decât diverselor instituţii de învăţământ (teoretic) unde mai chiuleşti o oră, mai îndrugi ceva poveşti la examen, şi în final primeşti ok-ul pentru a practica acea meserie.

veterinar

Cum ziceam, nu doar meseria de veterinar se învaţă acolo, CPP Alexander’s ofera o gama larga de cursuri de calificare, din diverse domenii, în urma cărora vei primi o diplomă valabilă atât în ţară cât şi în UE, conform informaţiilor de pe site. Cursurile sunt în general mult mai scurte decât cele ale unei şcoli profesionale echivalente, nu conţin balast (cum ar fi “materii” de care nu ai nevoie) şi costă în genul câtorva sute de lei, am văzut sume de 400 de lei de exemplu. Cred că merită încercat. După cum cred că e foarte bine că avem, în sfârşit, o minimă concurenţă în domeniul educaţiei, domeniu ce funcţionează pe baza unui sistem învechit şi ineficient. Sigur, tehnicianul nu este echivalentul unei persoane cu studii superioare, dar nu toţi ne-am născut pentru a da mastere şi doctorate până la bătrâneţe, unii mai vor şi să facă bani în timpul ăsta. 🙂

Lasă un răspuns