Aparent, bloggerii vechi simt nevoia să renunțe la nick

La primul contact cu un blog, un forum sau o platformă de socializare, ți se cere să introduci un nume prin care să te identifici. Nu ți se cere CNP-ul sau cartea de identitate pentru verificări, poți să-ți treci orice la nume. Și mulți aleg să folosească un nick sau o poreclă. Să ai un nick este cool. Te face mai expresiv și îți protejează identitatea. Este super-tare, mai ales dacă ești puști, să te identifici cu un personaj de film sau de joc și să-i preiei numele. Dar, pe măsură ce înaintezi în vârstă, exista șanse ca asocierea să ți se pară tot mai puerilă și dezavantajoasă.

nick

Nu știu dacă să-l numesc un trend, dar am observat asta la câțiva bloggeri cu vechime. Primul, pe nume Răzvan-Damian Irimescu, avea un nick (pe care și-a făcut și blog) destul de întortocheat, astfel că nu-l mai țin minte. A decis, acum 2-3 ani, să treacă pe un domeniu care să-i reflecte numele. Al doilea, mai cunoscut și mai de dată recentă, este Chinezu. A trecut, în mai 2014, de pe chinezu.eu pe cristianchinabirta.ro, pentru “a face un pas înainte“. În fine, săptămâna trecută Arhi s-a mutat și el, de pe arhiblog.ro pe cetin.ro, blog unde se semnează cu Cetin. “Pentru că, după aproape 10 ani în zona asta, numele meu e destul de cunoscut, uneori mai mult decât aș vrea“.

Bineînțeles, în cazul celor trei nu mai era vorba de anonimitate, se știa de mult cine sunt, la fel cum se știe că Zoso este Vali Petcu. Dar nick-ul le era brand, deci e interesant că au decis să renunțe la el. La posibile motive, îmi imaginez o discuție cu un potențial client sau sponsor, în offline, în care bloggerul se recomandă: scriu pe chinezu.eu. Probabil numele propriu denotă mai multă seriozitate aici.

Îmi place mutarea lui Cetin, noul nume este mai scurt, format dintr-un singur cuvânt care e și frumos. Consider însă că Chinezu a fost mai puțin inspirat când și-a ales numele ăla kilometric pentru blog. Putea utiliza în schimb, de exemplu, cristibirta.ro, cu mai mult efect. Desigur, părere personală.

Ironic sau nu, gigantul Google a eliminat acum 2-3 ani obligația de a folosi numele real pe platforma de socializare Google+. 🙂

Comments
  1. Trebuie sa faca si ei oschimbare. Am facut-o si eu… anul trecut si n-a fost rau deloc.

  2. Maver

    Deci îmi confirmi și tu teoria că există acest trend.

  3. La început mă semnam v@syle. Am avut adresă de e-mail v@syle.tk 🙂 Am renunțat la nick-ul acesta trecând la VASI le R. Acum mă semnez cu numele.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: