Papa Francisc a spălat picioarele unor refugiați de diverse confesiuni

Multe lucruri s-ar putea spune despre recentele atentate de la Bruxelles. Capitala europeană a fost zguduită de două explozii, la interval de aproximativ o oră, care au produs zeci de morți și un număr însemnat de răniți. Atentatorii (care s-au aruncat și ei în aer) – cetățeni belgieni, provenind din familii de imigranți, stabilite mai demult în această țară. Și multe lucruri s-au spus.

Papa Francisc spala picioarele unor imigranti

Dar cea mai frumoasă și emoționantă reacție la aceste tragice evenimente este, în opinia mea, gestul de azi al Papei Francisc, care, în cadrul slujbei din Joia Mare, a spălat picioarele a 11 refugiați de diferite confesiuni: creștini, musulmani și hinduși. Nu poți să treci cu vederea un astfel de gest, cu o mare încărcătură simbolică și sufletească, săvârșit în joia dinaintea învierii, repetând astfel gestul Mântuitorului de a-i spăla pe ucenicii lui pe picioare, spunându-le că cel mai umil dintre ei va fi cel mai merituos.

Poți să spui orice despre preoți sau biserică, poți să fii credincios sau ateu – un astfel de act nu poate fi trecut cu vederea, deoarece el transcende religia sau credința, fiind un ecou al omeniei și toleranței din noi. Este un gest care ne spune că nu toți imigranții sunt periculoși, că nu toți musulmanii sunt teroriști, că generalizând nu facem altceva decât să alimentăm violențele și intoleranța și că, la nivel esențial, toți oamenii sunt la fel. Și chiar dacă au existat persoane deschise la minte, care au afirmat aceste lucruri după atentate, niciunul dintre ei nu a făcut-o într-un mod atât de profund și mișcător.

Respect.

Lasă un răspuns