Părerea lui Jack Ma, fondatorul Alibaba, despre săraci

Fondatorului gigantului chinezesc Alibaba, miliardarul Jack Ma, și-a exprimat în februarie un punct de vedere destul de radical și nonconformist cu privire la oamenii săraci. Mesajul lui a fost preluat de mass-media, deși la noi în țară s-a văzut mai puțin. Eu acum am dat peste el.

jack ma

Jack Ma spune:

Cel mai greu de mulțumit sunt oamenii săraci. Dă-le ceva gratis și vor crede că la mijloc e un șiretlic. Spune-le să investească o sumă mică de bani și-ți vor răspunde că în felul ăsta nu pot avea profituri considerabile. Spune-le să investească mai mult și-ți vor răspunde că n-au bani. Propune-le să încerce lucruri noi și vor zice că nu au experiență. Arată-le un model tradițional de afaceri și-ți vor răspunde că e foarte dificil. Oferă-le atunci un model nou și vor crede că este un sistem MLM. Dă-le un magazin să-l conducă și se vor plânge că nu au libertate. Pune-i să conducă o afacere și vor replica că nu au expertiza necesară.

Ei au niște lucruri în comun: le place să folosească Google, se compătimesc în cerc între ei, gândesc mai mult decât un profesor universitar și acționează mai puțin decât un om lipsit de vedere. Doar întreabă-i ce sunt capabili să facă cu adevărat. Nu vor putea să-ți răspundă.

Concluzia mea? În loc să vă aprindeți un-doi, de ce nu acționați mai rapid? În loc să întoarceți un lucru pe toate părțile în minte, de ce nu faceți ceva concret în privința lui? Săracii dau chix din cauza unei trăsături comune: întreaga lor viață stă sub semnul așteptării.

După ce am citit au atenție textul, am ajuns la concluzia că el se poate tranșa în două idei principale. Prima este aceea că oamenii săraci se auto-limitează prin gândirea lor, luându-l pe nu în brațe și căutându-și tot timpul justificări. A doua este că sunt inerți, în loc să fie activi, în loc să acționeze. Și, chiar dacă spusele lui Jack Ma pot să vină ca un duș rece deloc plăcut, sincer, înclin să-i cam dau dreptate.

Cel puțin dacă mă uit la mine. 🙂

sursă foto și text

Comments
  1. e foarte ok ce a spus, foarte adevărat :)) oamenii săraci au un nivel de inteligență destul de redus

  2. Ethos

    și eu îi cam dau dreptate

  3. Asrsjsjs

    Alexandre da tu ce esti vreu baron si nu stim noi ?

  4. Stelica Toderas

    Saracie!!?? hmmmm… Bogatie!!??? hmmm… Saracia este pretutindeni; grupul, anturajul, comunitatea si puterea ta de asimilare te poate ajuta sa o infrangi! Mult noroc!

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: