Așadar, am avut Brexit

Zilele trecute a avut loc referendumul pe tema Brexit, adică al ieșirii Marii Britanii din UE. Și iată că rezultatul, contrar celor scontate, a fost pentru ieșire: circa 52% voturi pentru ieșire, față de aproximativ 48% pentru rămânere în UE. După publicarea rezultatului, am văzut o serie de păreri de la jurnaliști, bloggeri și comentatori români, care se întrebau cât timp va rezista Marea Britanie înainte de a intra în colaps, sau în orice caz, până când va ajunge în colțul negru al irelevanței. Eu unul mă întreb în cel mai serios mod cât timp va mai rezista Uniunea Europeană. Pentru că ăsta e curentul, de ieșire din UE, sau așa l-am perceput eu.

brexit

Concluzii? Din punctul meu de vedere, nici vorbă de implicații rusești, deși probabil că ruptura nu-i displace lui Putin. Dar ori de câte ori apare ceva teorie anti-SUA, anti-UE sau prin zona asta, lumea dă vina pe Putin. O fi foarte influent omul ăsta, dar poate că are și el anumite limite. În schimb, eu remarc că referendumul a fost inițiat de David Cameron, care l-a și pierdut. În măsura în care David Cameron este reprezentativ pentru majoritatea politicienilor, concluzia ar fi că oamenii încep să se trezească, sau cel puțin să fie mai greu de manipulați. Nu susțin aici teorii ale conspirației ci fac o constatare simplă: indiferent cui servește ieșirea Angliei din UE, Cameron a propus referendumul crezând, evident, că-l va câștiga. Poporul a fost însă de altă părere. Deci, sondajele și politicienii au dat chix în acest caz. La o chestie serioasă, nu la ce facem noi prin România.

În rest, nu cred că Anglia va dispărea de pe harta lumii. Au piață de desfacere și relații economice preferențiale cam peste tot. Dar da, va fi interesant să-i urmărim evoluția. La fel de interesant va fi să urmărim evoluția EU. Oricum, până la ruptură mai sunt, înțeleg, circa doi ani.

Lasă un răspuns