Au dat-o afară pentru că era prea politicoasă

Din mulțimea de motive pentru care poate cineva să-și piardă jobul, sunt convins că nu vă așteptați la acesta: politețea! Bunul simț, cel care te face să fii politicos, poate totodată să constituie și motiv de concediere. Situația descrisă mai jos a avut loc în București și a fost postată pe Facebook de Andra Ciubotaru:

Pe doamna care ne făcea curăţenie la bloc au dat-o afară pentru că “avea prostul obicei să salute”. Aşa mi-a explicat administratorul. Am crezut că glumeşte. “Domnişoară, omu’ dă un ban ca să nu fie deranjat. Vezi-ţi de mopu’ tău şi lasă politeţurile! Păi, îţi permiţi tu să-i spui doamnei de la şapte să nu mai arunce gunoi pe fereastră?! Femeia e proprietară, poate să facă ce vrea. Tu vezi-ţi de mopu’ tău şi de treaba ta!”

S-a întâmplat acum câteva luni. Uitasem. Mi-am adus aminte mai-nainte, când un vecin m-a văzut la doi paşi în spatele lui şi-a rupt-o la fugă spre lift, ca să nu fim nevoiţi să ne dăm bineţe şi să mergem împreună. Mi-am pus sacoşele jos şi l-am lăsat să urce în lift. Apăsa disperat pe toate butoanele – liftul, nimic, nici gând s-o ia din loc. Nu închisese bine uşa. I-am închis-o eu, că-s fată de treabă.

politețe

Nu știu dacă această mentalitate e specifică capitalei, nu vreau să discriminez, am auzit opinii că bucureștenii sunt mai reci și mai încrezuți. Poate o mică parte dintre ei. Dar la așa ceva nu m-aș fi așteptat. Să fii concediat pentru că dai dovadă de respect, pentru că saluți sau pentru că atenționezi pe cineva să nu-și arunce gunoiul… pe fereastră, afară! Oare cui îi este greu să ducă gunoiul până la tomberon? Și, când îi spui că nu-i frumos ce face, reacționează cerând demiterea ta?

Mă întreb ce să le spun pe final oamenilor care gândesc în felul ăsta. Să le spun politicos că nu e bine ce fac, că nesimțirea lor crasă îi afectează pe cei din jurul lor, sau să fiu brutal și să îi înjur? Că sincer, n-am chef să-mi facă nimeni reclamație că am fost prea politicos cu el pe blog.

Comments
  1. Lamiita P

    Fa ce e normal si de bun simt ca nu au unde sa-ti faca reclamatie decat la dl. Google dar el e baiat de treaba si te-ntelege. :))

  2. Ethos

    Bun venit pe blog și mulțumesc de comentariu.

    Da, normal și de bun simț ar fi să fiu politicos cu ei. Dar, iată, fiind politicos, risc să am probleme. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: