Au început să apară cărți audio

Poate că au început mai demult, dar eu abia recent le-am descoperit, pe Books Express. Este vorba de o librărie online, unde poți comanda inclusiv cărți în format audio, pe CD (pe lângă cele printabile, clasice). Lucrul ăsta e destul de inedit, dar nu toate cărțile au variante audio.

De exemplu, m-am uitat pe pagina cu cărți de medicină, unde am văzut mai multe titluri interesante, ca: Chirurgie facială plastică și reconstructivă, Kitul cu energie pozitivă, Psihoterapia la animale, Farmacologie, Kinetoterapie, Ghidul de buzunar al medicului de familie și lista poate continua. Unele cărți sunt în limba engleză, altele în limba română. Unele sunt în mai multe variante: CD Audio (le găsiți mai ușor din alt meniu, de la cărți audio -> medicină), coperți groase sau broșate. Și e posibil chiar să găsiți mai multe variante copertate sau broșate, în funcție de ediție și traducător.

cărți audio

Lucru specific internetului, pentru că la o librărie offline nu prea am văzut ediții sau variante multiple ale aceleiași cărți. De fapt, nici în online n-am văzut, decât pe Books Express. Iar dacă vorbim de editura medicală, de cărți de medicină sau în general din sfera unei anumite științe, mai multe ediții înseamnă posibilitatea de a alege varianta cea mai precisă, sau recomandată de Ministerul Sănătății, sau cea mai nouă etc.

Am zâmbit puțin, gândindu-mă la cărți de medicină în format audio. Mi-am imaginat un medic care realizează o anumită procedură medicală complexă, cu căștile în urechi. 🙂 Dincolo de astfel de scenarii, audierea unei cărți constituie o metodă inedită de a asimila atât informații tehnice dificile și aride, cum sunt cele din domeniul medical sau farmaceutic (vă puteți pune căștile în surdină, de exemplu peste noapte, informația ajunge la subconștient, cred că asta face și subiectul unei cărți de profil), cât și de a asculta literatură. Mai țineți minte plăcile de pe vremea lui Ceaușescu, cu teatre radiofonice? Ei, un CD are aceeași magie și este adaptat la prezent. Plus că poți asimila informații menajându-ți ochii, atât de solicitați azi, când toți lucrăm pe calculatoare, și cu asta ajungem la un alt domeniu al medicinei, respectiv oftalmologia.

Indiferent însă că ești fan al editurii medicale sau că preferi să fii fermecat (ori fermecată) de vocea naratorului ce îți dezvăluie sub ochii minții lumi neînchipuit de frumoase, achiziția unei cărți rare, poate cu stocul epuizat de mult în librăriile din orașul tău, se reduce azi, adeseori, la câteva click-uri pe net.

Comments
  1. Exista foarte multe carti de beletristica ce au corespondent audio. Eu imi amintesc ca am piratat un asa pachet pe un tracker romanesc (acum defunct), cateva zeci de GB de fisiere audio. Erau facute de asociatia pentru nevazatori Romania, sau care i-o fi denumirea oficiala.

  2. Ethos

    Dacă e o voce mișto, m-ar tenta să ascult o carte pe care altfel n-aș avea chef s-o citesc. Cel puțin m-ar tenta să încep s-o ascult.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: