Cât de repede poți scrie un articol personal de 300 de cuvinte?

Blogul aduce cu sine și perspectiva unor câștiguri financiare, prin așa-numitele advertoriale. Când vezi că treaba merge, te gândești, bineînțeles, să-ți mai faci un blog. Sau două. De fapt, mulți dintre noi ajungem să avem o duzină de bloguri, sau în orice caz, mai multe decât putem număra pe degetele de la o mână. Dar aceste bloguri aduc cu sine o problemă: numărul mult mai mare de articole pe care trebuie să le scrii.

inspirație

Context: ai câteva bloguri și primești o șarjă de 10 articole, pe care trebuie să le termini până diseară. Te apuci de primul. Scrii titlul, arunci un ochi pe site-ul clientului, mai arunci unul pe brief, scrii o frază, o ștergi, te uiți la ceas, te uiți pe geam, afară e cald, suntem în plină vară, ai chef de o ieșire cu băieții, ce frumos e la ștrand… stop, pauză, îți aduni din nou gândurile, sau încerci să o faci, dar fără prea mare succes. Trec 10 minute, mai trec 5 și tu ești tot la titlu. Pana mea, 10 articole? Cine te-a pus să zici că le termini?

Scriind în modul ăsta, probabil nu o să rezolvi prea mult, având în vedere că ar fi de preferat să mai pui și ceva conținut personal pe blogurile tale, în afară de cel plătit. Asta înseamnă și mai multe articole. De aici mi-a venit întrebarea: cât de repede se poate scrie un articol? Să presupunem că e vorba de un articol simplu, personal, pe o temă aleasă de tine. Cum ar trebui să-l abordezi ca să-l termini cât mai repede?

Răspunsul meu este concretizat într-o scurtă rețetă. Răspunsul meu de azi, că poate mâine voi avea unul mai bun. Deci ai de scris un articol. Mai întâi îți aloci 1-2 minute în care nu faci altceva decât să te gândești la ideea articolului. În urma acestui proces trebuie să rezulte o idee principală, de bază, și, opțional, câteva idei secundare. E de ajuns însă una de bază. După aceea te apuci să scrii, dezvoltând ideea sau ideile pe care le ai în cap. Pentru a scrie nu cred că trebuie să îți impui sau dorești ceva anume, ci, dacă poți, să dai curs liber gândurilor tale, care să se exprime în scris. E vorba de un fel de ritm, degetele trebuie să devină prelungiri ale minții, literele scrise – alternative la cuvintele vorbite. Este exact ca și când ai discuta cu cineva, doar că, în loc să caști gura, așterni respectivele cuvinte pe blog. Nu trebuie aici să fii foarte pretențios la sintaxă sau la stil, să urmărești ceva anume, ci doar să intri în acel ritm și să continui să „gândești” în scris. Iar pentru asta e suficient o singură idee de bază, pentru că mintea are această proprietate interesantă, de a sări de la o idee la alta, de la un gând la altul, de fapt misticii tibetani depun eforturi îndelungate pentru a reuși să-și oprească acest flux continuu al minții, dar să nu divaghez.

Dacă la început nu-ți iese, trebuie să perseverezi. Dacă îți iese, trebuie iarăși să perseverezi. Cheia este exercițiul. Eu de exemplu am început să scriu mai mult cam de o lună și ceva, după circa un an de pauză. Și la început mi-a fost greu, a durat mult până să încheg un articol complet, dar pe urmă mi-a fost mai ușor. Și, chiar dacă nu am ajuns încă la performanța de 50 de articole pe zi, ca Alex, am reușit să scriu articolul ăsta în 29 de minute. Cu tot cu căutarea unei imagini, redimensionarea ei, uploadarea ei pe Flickr, setarea câmpurilor alt/title, alegerea categoriei, recitirea și corectarea articolului înainte de publicare etc. Fără artificii, textul în sine mi-a luat cam 21 de minute. Dar am dat-o în bară la lungime, nu are 300 de cuvinte, ci aproape 650. M-am lungit, așadar, nepermis de mult. 🙂

Vouă cât vă ia scrierea unui articol pe blog?

Comments
 1. Depinde de articol. În cât timp crezi că l-am scris pe ăsta (https://micilemizerii.wordpress.com/2016/06/23/replici-1/)?
  Advertorialele trebuie să respecte numărul de cuvinte impus. Dar cele personale pot fi şi foarte scurte. De ce să nu fie scurte?
  Sau pot conţine numai o poză sau două dacă participi cu ele la diverse joculeţe, gen “miercurea fără cuvinte” sau “reflexii în oglindă”.

 2. Ei, abia acum am văzut că e vorba de un articol de 300 de cuvinte. 😀
  Dar întrebarea din comentariul anterior rămâne oricum valabilă. 🙂

 3. Ethos

  Păi cât de repede poți scrie o propoziție, o idee? O scrii și îi dai publish. Totuși, eu nu sunt adeptul acestor „articole”. Poate că așa, mai rar, merg, dar pentru ele mi-aș face un blog separat, eventual pe Tumblr, care cred că se pretează mai bine micro-bloggingului. Nici Google nu prea le ia în considerare dacă sunt ultra-scurte. Ce valoare poate să aducă o simplă imagine? Ce efort intelectual sau proces creator implică ea? Nu prea multă, mă gândesc, nu prea mare, aș zice. Iar unii advertizeri cer ca între două advertoriale să ai 2-3 articole serioase, nu poze. 🙂

 4. Ştiu pe cineva care scria pe vremuri pe blog (acum scrie pe FB) articole de câte o frază, dar cu atât de mult miez sau haz încât comentau 10-20 de oameni. Cred că erau mai valoroase decât unul de 300 de cuvinte scrise de dragul de a scrie.
  După părerea mea, nu oricine poate spune multe în cuvinte puţine.
  Cât despre imagini, se spune că una reuşită face cât 1000 de cuvinte, nu?
  Dar, în fine, Google le ştie pe ale lui, nu ne permitem să-i nesocotim criteriile. 😀

  Oricum, am experimentat între timp, mi-au trebuit 30 de minute pentru 360 de cuvinte, cu linkuri şi imagini, scriind ca să mă aflu în treabă (https://micilemizerii.wordpress.com/2016/06/23/300-de-cuvinte-dintre-care-12-impuse-contra-conometru/).

 5. Ethos

  Asta am încercat și eu să fac aici, să experimentez și să mă auto-evaluez. O să repet testul la anumite intervale de timp, cel puțin asta intenționez. Și ai dreptate, simplul act de a selecta o imagine este tot creație, chiar dacă de alt tip, dar nu ăsta e subiectul articolului de față.

  Mersi de link. 🙂 Pana mea, nu știu ce face wordpress-ul ăsta, când vrea trimite trackback-uri, când nu, nu. Eu acum de exemplu n-am primit de la tine, dar așa pățesc și când scriu, uneori nu se trimit la cei menționați.

 6. Am constatat că uneori le trimite cu întârziere, sau dacă intri să modifici ceva în articolul respectiv. Dar numai uneori. 🙂

 7. Ethos

  Da, păi am făcut scurtă la mână de câte ori am tot apăsat pe Update, la unele articole. 😀

 8. Atunci când ştiu ce am de spus, când ideea articolului îmi este clar conturată în minte, scrierea articolului îmi ia cam 20 de minute (las să curgă ce-mi dictează gândurile). Unul de minim 300-400 de cuvinte. Corectarea lui, adăugarea de fotografii – alte 5-10 minute. Dacă e vorba de un articol ce implică documentare, referinţe, link-uri, capturi de ecran şi alte alea, treaba se complică puţin, timpul se dublează.

 9. Ethos

  Păi ești rapidă. Cred că acea curgere a ideilor, de care vorbești, este cheia. În articolul de față mie nu mi-a ieșit foarte bine. Îmi mai trebuie exercițiu. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: