Comunismul la noi și la chinezi

Citesc un articol din martie de pe Agerpres; conform acestuia, în 2021 se vor împlini 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez (PCC). Și cum credeți că se pregătesc chinezii să sărbătorească acest măreț eveniment, încununare a 100 de ani de împliniri comuniste? Lansând în spațiu o sondă, care să aterizeze pe Marte exact la data respectivă.

astronaut chinez

Bine, momentan sunt la faza de alegere a unui prototip. Dacă vor reuși, va fi o premieră pentru ei; în 2011 au avut o tentativă similară, făcuseră o sundă cu rușii, numită Yinghuo 1, pe care au vrut s-o trimită tot pe marte, doar că aceasta a ratat puțin orbita Pământului, dezintegrându-se în atmosferă și căzând în Oceanul Pacific. Totuși, chinezii au aterizat până acum de 3 ori pe Lună, în 2007, 2010 și 2013, și afirmă că vor folosi experiența acumulată în cele trei misiuni lunare.

Gurile rele vor zice că nu-i mare lucru să aterizezi pe Lună, azi-mâine o să ne cumpărăm pământ acolo cu toții. Și e adevărat, nu-i mare lucru. Dar pe mine mă duce gândul la o istorie alternativă a Europei, în care se făcea că noi n-am avut revoluție și trăim în continuare în Epoca de aur. Ca să vedeți ce coincidență, Partidul Comunist Român a fost înființat tot în 1921, ca și PCC. Așa că în 2021, alături de chinezi, vom sărbători și noi centenarul, probabil printr-o vizită a preaiubitului conducător pe ogorul patriei.

Care oricum e mai fertil decât solul marțian.

Lasă un răspuns