De ce a câștigat PSD alegerile locale din 2016

Zilele trecute s-a comentat mult pe tema rezultatelor alegerilor. O parte a presei și-a exprimat nemulțumirea că lumea i-a repus în funcții de primari pe corupții PSD. Că penalii și-au reluat fotoliile. Și că pensionarii ne-au condamnat la încă patru ani roșii.

ștampila de vot

Din punctul meu de vedere, pensionarilor nu li se poate imputa nimic. Votanți de regulă pesediști, aceștia nu s-au dus la vot în locul altora, ci în locul lor. Motivele pentru care PSD a obținut o victorie atât de mare sunt două. Primul constă în faptul că nu avem, la ora actuală, o dreaptă reală. Vasile Blaga și Alina Gorghiu, secondați de Klaus Iohannis, au reușit, cred, performanța de a îngropa perspectivele dreptei, cel puțin până în prezent. Faptul că au schimbat de patru ori candudatul și-a adus și el un aport considerabil. Aici nu cred că are rost să discutăm sau că e nevoie de argumente.

Al doilea motiv constă în faptul că alegerile sunt locale. Iar la locale, oamenii votează uneori cu cei care au făcut ceva. Nu contează că sunt penali. Sau trimiși în judecată (de un DNA care în 2014 parcă a luat o pauză înaintea alegerilor, ca să nu influențeze opinia publică, dar acum a fost extrem de activ). Lumea pune ștampila pe cel care a asfaltat o stradă, a pus un bec, a făcut ceva. Că penali sunt deja, în ochii publicului, mai toți politicienii.

Surprinzător, rezultatul alegerilor îmi dă speranță. La un moment dat, partidul aflat la putere va avea inspirația să facă ceva pentru țară. E mult mai greu să faci ceva bun pentru țară decât pentru oraș, sunt mult mai multe jocuri, bani, factori de influență etc, dar cineva va pune osul odată, pe bune. Iar acest lucru va schimba complet jocul, pentru totdeauna.

Lasă un răspuns