De la ce vârstă se machiază copiii?

Și când zic copii mă refer, bineînțeles, la fetițe. Pentru că fie și în joacă, băieții nu se vor machia, nu vor pune veci mâna pe un fond de ten sau pe niște rujuri, preferând în schimb să-și ascută niște săbii sau să conducă o mașinuță de jucărie. În schimb, fetițele, încă de mici, încep să se joace cu pensule de machiaj, să se dea cu lac pe unghii, să-și prindă părul în bigudiuri și să legene păpuși la piept. Dar de la ce vârstă machiatul încetează să mai fie o joacă și devine o ocupație serioasă pentru tânăra domnișoară?

fetiță care se machiază

Nu știu, dar bănuiesc că în ziua de azi fetele sunt precoce. La makeup nu m-am uitat atent, dar le văd pe toate cu telefoane smart, făcându-și selfie-uri pe stradă și, probabil, urcându-le ulterior pe Facebook. Nu cred că-i neapărat un lucru rău, să te îngrijești de cum arăți încă de mică, să fii elegantă, să îți dezvolți acea latură a feminității care va face din tine blonda sexy de mai târziu, pentru că ăsta e atuul femeilor, și hai să recunoaștem că tuturor ne plac fetele frumoase. Din acest motiv nu ne supărăm pe ele atunci când intră pe un magazin produse cosmetice online, chiar dacă este unul de lux, ca cel din link, sau poate cu atât mai puțin. Ba chiar le și sponsorizăm pentru a-și cumpăra cele mai frumose pensule de machiaj profesional, cele mai bune farduri, cele mai noi fonduri de ten, și ne bucurăm de bucuria lor.

Deci nu-i un lucru rău, chiar de la o vârstă fragedă, să vrei să fii elegantă. Dar poate că e bine ca prințesele noastre să nu-și ocupe tot timpul numai cu pensule și farduri, pentru că atunci riscăm ca ele să devină superficiale, interesate exclusiv de aspectul fizic. Să nu uităm că e vârsta la care personalitatea și caracterul sunt în formare, ușor de modelat. Ce e de făcut atunci? Cred că o soluție înțeleaptă e să le lăsăm și chiar încurajăm să se joace cu pensulele lor preferate de machiaj, dar în același timp să le încurajăm și spre alte activități, mai profunde.

De exemplu, le-am putea înscrie în cel mai bun cor de copii din orașul nostru, unde vor avea ocazia să socializeze cu alte fete de vârsta lor și chiar să-și dezvolte vocea și eventualul potențial de artist. Și chiar dacă nu le este scris să devină următoarea stea pe scenă, vor învăța jocul și munca în echipă, respirația disciplinată, dicția corectă și vor descoperi o modalitate minunată de a-și petrece timpul liber. Sau poate, cine știe, vor deveni următorul star de muzcă ușoară.

Acesta fiind, bineînțeles, numai un exemplu de activitate alternativă spre care, în opinia mea, le-am putea îndruma. Muzica, chiar corul.

Comments
  1. Sa se machieze copiii? Niciodata! Adolescentii da si nu oricand nici ei dupa 16 ani DAR copiilor eu le-as interzice cu desavarsire, O fetita poate fi eleganta prin tinuta, gesturi, maniere, aspect natural, insa nu prin fard.
    Ce ti-e si cu moda asta!

  2. Ethos

    Nu zic că e rea atitudinea ta. Dar pe de o parte nu toți părinții gândesc la fel, pe de alta, poate că nu-i așa rău să te fardezi – în joacă!

  3. Mi-a placut mult articolul DVS. Multumesc!

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: