Mirobolantul univers al centralelor termice

Pe principiul că omul deștept își face vara sanie și iarna car, mă tentează posibilitatea de a achiziționa niște centrale termice de calitate, sau și una singură ar fi bună, ca să intru în rândul lumii. Din păcate, localitatea în care îmi duc veacul a fost cam codașă la capitolul gaze termice așa că până acum, spre completa consternare a stimat-publicului cititor, m-am încălzit cu lemne. Și mă gândesc, ca tot omul, să mă modernizez.

centrală termică de apartament

Problema alegerii unei centrale termice e că trebuie să ții cont de multe. În primul rând e prețul, normal. Dar o simplă căutare pe Google după centrale termice preț nu-i e ajuns. Pe de o parte, centralele mai ieftine sunt probabil mai proaste sau de putere mai mică (încălzesc mai puține camere). Pe de alta, există o sumedenie de detalii suplimentare ce trebuie luate în calcul. Iată, de exemplu, un articol de pe Jurnalul.ro, cu câteva reguli pentru posesorii de centrale termice, din care deducem că achiziția, instalarea și mai ales mentenanța centralelor termice de apartament, din care-mi trebuie mie, nu-i chiar lucru de șagă.

Da, știu că unele reguli sunt făcute pentru că trebuie să existe, pentru că vorbim de gaze și acestea pot duce la incendii, asfixieri etc (deși cred că numărul de cazuri e mult mai mic decât cel al accidentelor rutiere), dar există printre aceste reguli și unele care trebuie luate în serios. Știu că acum un an sau doi s-a dat o lege care nu mai permite importul și instalarea unor centrale de tip vechi, ci numai de tip nou, parcă cu condens, iar cele vechi trebuie aruncate la gunoi după 10 ani, sau ceva de genul, și nu-i tocmai simplu să arunci la gunoi câteva mii de lei, chiar dacă sunt mai mototoliți și fără condens.

Cred că ar fi o idee bună să-mi caut o centrală  pe net, nu în zonă, cum au făcut vecinii mei. Poate găsesc pe Berluni.ro o variantă care-mi place, văd acolo gama completă, și centrale termice pe condensație, și pe paleți, și pe lemne, și electrice, practic servesc pe toată lumea, de la orășean până la țăran, trecând prin posesorul de cabană sau vilă de lux, și mi le aduc la scară, în timp record. Problema e că la atâtea modele și opțiuni câte au ei acolo, mă pierd. Mă confuzez și mai tare. Dar măcar am de unde alege.

În concluzie, de un lucru sunt absolut sigur: acela că nu mă pricep la centrale. Și că trebuie să consult un specialist. 🙂

Lasă un răspuns