Am mașină, cum să fac rost de bani?

Cu ceva timp în urmă, am avut un coleg de serviciu care era o mare figură. De exemplu, deși locuia cu o fată (cu care era logodit), se încurca cu tot felul de copile de liceu, chiar de clasa a noua. La un moment dat, aflând că sunt în căutarea unei mașini, mi-a zis că are el un BMW roșu pe care mi-l dă ieftin dacă pun banii jos. Oferta mi s-a părut interesantă dar eu nu sunt fan BMW, în plus mașina lui era veche, cam ca cea din imagine. Așa că am zis pas. La care el a devenit tot mai insistent. Mi-a zis că lasă din preț, că îmi garantează că mașina-i în regulă, că a turat-o prin oraș făcând un concurs cu cineva și prinde nuștiucâți km pe oră etc. Evident, cu cât el insista mai tare, cu atât eu eram mai reticent, toate chestia fiind din ce în ce mai suspectă.

bmw roșu vechi

I-am văzut într-una din zilele următoare mașina, condusă de altcineva. Când l-am întrebat, mi-a zis că a dat-o contra unei sume de bani luați împrumut. Adică a luat un împrumut de la tipul ăla și i-a lăsat drept gaj BMW-ul, pe care să-l și conducă până când îi restituie el datoria. Ca după aceea să aflu că, de fapt, colegul meu avusese niște mici-mari probleme la firmă, respectiv își băgase mâna unde nu-i era locul, și acum trebuia să pună rapid o anumită sumă de bani înapoi. Bani pe care, s-a gândit el, îi va obține de la mine. Drept e că la vremea aceea eram sponsorul principal al colegilor mei, nefiind căsătorit și neavând obligații (și deci cheltuieli așa de mari ca ei).

La scurt timp, colegul meu a demisionat. Nu știu dacă și-a mai recuprat BMW-ul după aceea, și dacă da, nu în știu ce condiții, că tipul care îl conducea nu părea să aibă grețuri sau timidități la volan. Dar dacă m-ar întreba azi, i-aș zice să arunce un ochi pe un site de amanet autoturisme, unde poate să-și lase mașina cu contract și acte în regulă, într-un parc auto supravegheat non-stop, după ce face poze la kilometraj, și de unde o ridică neatinsă, după ce achită suma primită ca împrumut. Sumă ce poate ajunge la 72% din valoarea autoturismului, evaluat pe loc de un expert. Sumă pe care o ridică pe loc. Toată operațiunea (evaluarea mașinii, semnarea actelor, primirea banilor) durând mai puțin de două ore. Legal și transparent, pe hârtii, nu pe vorbe.

Deși, la cât de nebunatic era el, probabil și-ar fi pierdut mașina sau ar fi intrat în altă încurcătură, în drum spre amanet…

sursă foto: driftworks.com

Comments
 1. Bun băiat! (Not!) M-am blocat de la introducere, apropo de copilele alea… 😀

 2. Ethos

  Bun băiat, păcat de fată, nu? 🙂 Sau de mașină, în cazul nostru.

 3. Dada! :-)) De mașină, clar! 🙂

 4. M-am lecuit de mașini luate la mâna a doua. Mai sigură-i una ieftină (autohtonă) și nouă, zic eu.

 5. Ethos

  Hmm, mie mi-ar plăcea una ieftină și străină, dar relativ nouă și pe care s-o prinzi bună. Pe de altă parte, nu pot să nu-ți dau dreptate: una nouă e mai sigură. 🙂

  Bun venit pe aici.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: