Piața ca alternativă

Am un amic care-i asistent medical și-mi datorează niște bani, așa că se tot ferește de mine. L-am văzut într-o zi prin piață, într-o zonă unde vând țiganii haine aduse din afară, la mâna a doua, sau la piciorul al doilea, adică purtate, deci foarte ieftine (găsești tricouri la 1 leu, de exemplu). Că la noi în oraș o dată pe săptămână este piață mai mare, vine toată fauna și flora pestriță a țăranilor din zonă, micilor comercianți și speculaților de tot soiul, să facă și ei un ban. Revenind, amicul meu își căuta niște saboti medicinali la pret accesibil, dintr-aceia pe care-i poartă în spital, în timpul serviciului.

saboți medicinali albi

De ce poartă cadrele medicale saboți, vă puteți întreba? Pentru că fac parte din echipamentul lor de protecție. Teoretic, orice om care lucrează într-un spital trebuie să aibă grijă de siguranța lui și a pacienților. Având în vedere că intră direct în contact cu ei, și că prin spital sunt și alți bolnavi, infectați cu diverși viruși, este imperios necesar să poarte un echipament de protecție adecvat. Saboții sunt meniți să asigure o încălțăminte ușoară și – zi unii – ortopedică, potrivită orelor multe de stat în picioare sau plimbat între saloane. Deci, este parte din ținuta lor.

Acum, sigur că ideea de a-ți cumpăra niște echipamente de protecție folosite, la mâna a doua, din piață, de la țigani, contrazice însăși scopul pentru care porți aceste echipamente. Cine îți garantează că acei saboți, care deja au fost purtați, se mai încadrează în parametrii ortopedici inițiali sau sunt igienici (oricât de bine i-ai spăla tu)? Asta în condițiile în care pe net găsești saboți medicali noi, frumoși, la prețuri accesibile? Ba chiar magazine întregi care se ocupă doar cu echipamente de protectie.

De exemplu, pe Dispotrading prețul saboților pleacă de la 26 de lei. Modele ca cel din prima imagine, universali, de tip crocs, confortabili, cu formă anatomică, cu găuri de aerisire. Albi cu dungi negre (sau albaștrii, nergi, după cum preferi), eu zic că arată foarte mișto. Cu talpă texturată, anti-alunecare. Cu beretă, dacă vrei să-i fixezi mai bine în picior, să nu-ți joace, chit că găsești pentru ce mărime vrei. Ușori, din plastic. Pe care îi comanzi online și îi primești acasă, în 3-4 zile, prin curierat rapid. În loc de asta, tu mergi prin piață, să te târguiești cu țiganii pentru 5 sau 10 lei, pe un produs deja purtat.

Amicul meu a plecat, din câte rețin, cu mâna goală. N-or fi fost haine de la medici în ziua aia, prin piață. Dar nu-i nimic, că probabil va fi mers și săptămâna următoare, și cealaltă, și tot așa. Eu însă îmi pun întrebarea: când se vor schimba lucrurile în țara asta? Țară în care atât cadrul medical cât și profesorul sau inginerul pot fi văzuți cutreierând piețele, săptămânal, în speranța unor produse la mâna a doua, mai ieftine?

Comments
  1. Iar ai un amic care îți datoreaă bani? Nu mai era unul cu mașina? Hm… Trebuie să mă apropii mai mult! 😀

  2. Ethos

    Ăla cu mașina nu îmi datora bani. Mi-era coleg de muncă și voia să-mi ia bani, adică să-i cumpăr mașina, că avea el probleme. Ceea ce n-am făcut. Ăstuilalt i-am dat bani împrumut. Chiar azi l-am văzut pe stradă. Banii în schimb nu știu dacă o să-i mai văd. 🙂

    Poți să te apropii, acum sunt vaccinat. 😀

  3. Foarte bun articol, este esential sa ne protejam noi dar si pe cei din jurul nostru intr-un mediu in care circula multi virusi. Multumesc pentru recomandare.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: