Unde e cel mai bine să-ți găzduiești imaginile de pe blog

Desigur, găzduirea imaginilor pentru cei care au blogul pe Blogger/Blogspot nu constituie o problemă. Asta deoarece Google, deținătorul platformei Blogger, oferă spațiu practic nelimitat pentru imagini. Dar la o firmă de găzduire a unui site oarecare lucrurile nu mai stau la fel. Iar un blog pe WordPress, ținut pe domeniul tău, este un „site oarecare”, din acest punct de vedere.

Primul beculeț mi s-a aprins în urmă cu câteva luni, observând că backup-ul acestui blog ocupă peste 25 de MB și deci nu poate fi trimis pe mail decât pe bucăți1.  Studiind puțin dosarele2 și fișierele de pe serverul ce îmi găzduiește blogul, am constatat cu surpriză că fiecare imagine urcată de mine pe blog avea încă 5 sau 6 copii, la diferite dimensiuni. Așadar, eu mă chinuiam până acum să optimizez imaginile pe care le inserez în articole, adică să le redimensionez și salvez la o rezoluție/calitate cât mai bună pentru web, conștient fiind că acestea sunt principalele responsabile cu spațiul consumat, ca ulterior să aflu că, oricum, ele se multiplică de 5 sau 6 ori?!?

wordpress media settings

De unde provin aceste multiplicări? În primul rând, pentru fiecare imagine urcată pe blog, WordPress face 3 copii la rezoluțiile din setările media (vezi imaginea de mai sus). Acestea sunt oferite ca opțiuni în momentul în care inserăm o imagine în articol și sunt utile în cazul imaginilor mari, pe care vrem să le afișăm la rezoluții mai mici3. În afară de asta, tema blogului și modulele (pluginurile) instalate pot face și ele copii suplimentare, folosite de exemplu ca thumbnail pe homepage sau la articolele înrudite.

Atunci mi-am zis că așa ceva nu se poate, și am trecut la represalii. În primul rând, am schimbat valorile prestabilite din setările media la zero, anulând astfel cele trei copii făcute implicit de WordPress. Apoi, am dezinstalat singurul modul pe care l-am găsit că se ținea de jucat la dublu cu imaginile și am eliminat de asemenea toate apelurile add_image_size și set_post_thumbnail_size pe care le-am găsit în fișierul functions.php al temei folosite de blog. După care am început să-mi găzduiesc imaginile pe un serviciu extern, respectiv Flickr.

Ca un rezultat direct al măsurilor luate mai sus, în dosarul Media al blogului nu a mai apărut nicio imagine. Nici originală, pentru că acum erau urcate direct pe Flickr și inserate în articol ca imagini externe, nici copii, pentru că am făcut setările de care vă ziceam. Dar acum nu mai aveam nici thumbnailuri pe homepage sau la related posts. Ca să corectez asta, am activat modulul Photon din Jetpack, am instalat modulul Nelio External Featured Image și i-am făcut o mică modificare în cod, astfel încât să folosească URL-ul „fotonizat” al imaginii ori de câte ori are posibilitatea.

flickr

Acum aveam thumbnailuri, spațiul consumat pe server de imaginile noi era zero și lucrurile mergeau ca unse. Am ținut-o așa timp de circa două-trei luni. Timp în care am constatat că metoda mea are și unele dezavantaje.

În primul rând, e mai complicat și îți ia mai mult timp să urci o imagine pe Flickr, să o pui în albumul potrivit, să-i preiei adresa URL și apoi să o inserezi în articol ca imagine externă, decât să o urci direct pe blog, cum era înainte. Apoi, sistemul gândit de mine e bazat pe trei subsisteme distincte (serviciul extern de găzduire foto, modulul Nelio și modulul Photon), care toate trebuie să funcționeze impecabil. Dacă unul din ele pică, pică tot sistemul. De exemplu, într-o zi n-a mers pagina de upload pe Flickr, așa că am fost nevoit să inserez imaginile din altă parte, pentru a le urca pe Flickr și a modifica articolul zilele următoare, când Flickr și-a revenit. Adică ești la cheremul acestor module/servicii. Cine-ți garantează că la un moment dat Yahoo nu va închide Flickr de tot sau pluginul Photon nu va deveni comercial, implicând o taxă? În sfârșit, sistemul meu era un artificiu la mecanismul natural de urcare și gestionare a imaginilor din WordPress, așa că era destul de incompatibil cu alte module. De exemplu, într-o zi am vrut să instalez un modul care să afișeze cele mai populare articole pe o anumită perioadă, dar acel modul nu putea extrage thumbnailuri la articolele cu imagini de pe Flickr.

Având toate aceste date la dispoziție, m-am uitat încă o dată pe server și am realizat că, de fapt, imaginile de pe blogul meu, principalele consumatoare de spațiu, ocupau circa 35 de MB. Și că pachetul meu de găzduire includea un spațiu generos, de 10 GB. Care, între timp, s-a făcut de 15 GB (la început am avut 5 GB, apoi 8, apoi 10, acum 15, pentru că spațiul se tot ieftinește cu timpul, și deci crește în cadrul aceluiași pachet de găzduire). Și am calculat că dacă consum 1 MB pe zi, asta înseamnă 365 MB pe an, sau 1 GB în aproximativ trei ani. Adică 15 GB, cât am acum disponibili, în 45 de ani. Dar eu nu cred că am urcat imagini de 1MB niciodată, cel mai adesea consumând sub 50 KB (adică 0,05 MB) pe zi. Iar asta numai în zilele când scriam pe blog.

Așa că am zis că n-are rost. N-are rost să mă complic, întreținând de unul singur un sistem paralel, în condițiile în care spațiul pe care-l am acum, presupunând că el nu se mărește, îmi ajunge pe viață, cel mai probabil. Și am revenit la modalitatea implicită, de a urca imaginile direct pe blog, și gata. Concluzia e chiar asta: cel mai bine e să-ți găzduiești imaginile de pe blog direct pe blog. Folosind exact mecanismele pe care ți le pune blogul sau platforma lui la dispoziție. Dar dacă obișnuiești să urci des imagini foarte mari, atunci găzduirea lor pe un serviciu extern, dedicat (Flickr oferă 1 TB gratis), este o variantă demnă de luat în seamă.


  1. am mail pe Yahoo, iar acesta impune o limită de 25 MB la fișierele atașate 

  2. cum se traduce „folder” din engleză? „director” ar fi o alternativă 

  3. altfel, browserul ar trebui să încarce imaginile integral, înainte de a le redimensiona, ceea ce s-ar traduce prin bandă mai multă consumată și timp mai lung de încărcare a paginii 

Comments
  1. Vai de capul meu! Chineză, nu alta!
    Mi-a și frică să mă uit în „curtea” blogului. Trebuie să iau și eu fiecare imagine pentru optimizare…că dacă tot sunt mereu pe fugă…e o varză generală!

  2. Ethos

    Da, cam asta ar fi ideea, imagini la rezoluții mai mici, nu imense. Tu ești pe wordpress.com, unde ai la dispoziție 3 Gb spațiu. Nu știu dacă per blog sau per total. În orice caz, intră aici și vezi sus cât ai consumat din aceși 3 Gb disponibili. Și dacă e cazul să-ți faci griji sau nu.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: