Bătaia de la Cluj și consecințele ei

Probabil știți de bătaia de la Cluj. Doi adolescenți de 17 ani au bătut cu sălbăticie, la Cluj, un tânăr de 18 ani, pentru că i-ar fi dat o palmă fostei lui prietene, care acum se afla cu ei. Scena s-a petrecut în felul următor: Alex (victima) spune că a făcut un gest ușor, care nici măcar nu era o palmă, ci mai mult o împingere, asupra fostei lui prietene, iar cei doi băieți au sărit la bătaie, chipurile s-o apere. Alex a căzut la pământ iar ceilalți doi au continuat să îl bată, lovindu-l inclusiv cu picioarele. Bătaia de la Cluj, cum a fost numită, a fost filmată chiar de către fata respectivă și a ajuns apoi pe Facebook, unde a stârnit indignarea unui mare număr de oameni.

În mod normal nu pun clipuri de acest tip dar, pentru că probabil asta ați căutat înainte să intrați aici, puteți urmări înregistrarea în cauză pe ProTV.

violență

Ce învățăminte tragem din această bătaie? Din punctul meu de vedere, violența nu este justificată aproape niciodată. În cazul de față, chiar dacă presupunem că băieții aveau dreptate și Alex ar fi agresat-o inițial pe fată, dându-i o palmă pe bune, reacția lor a fost mult disproporționată. Totuși, trebuie să spun cu tristețe că, din păcate, e posibil să existe multe astfel de cazuri – și nu numai în România. Îmi vine în minte, de exemplu, celebrul viol de la Vaslui, și mă opresc aici, că nu vreau să mă gândesc prea mult la așa ceva. De asemenea, înclin să cred că astfel de situații nu datează de azi sau de ieri. Dar până acum nu au fost cunoscute decât pe plan local.

De ce abia acum ele devin publice? Pentru că tehnologia din ultimii ani i-a permis fiecăruia să aibă o cameră foto sau un telefon inteligent cu care să filmeze astfel de scene și un cont de Faceook pe care să posteze filmul rezultat. Este un adevăr trist, că am ajuns de la a ne manifesta violent la a ne face un titlu de glorie din aceste manifestări, punându-le pe Facebook sau pe rețelele sociale.

Așadar, cred că este o problemă pe care o avem de mult timp și de care abia acum începem să devenim conștienți în toată amploarea ei. Ce am putea face pentru a preveni astfel de cazuri pe viitor? Desigur, prima reacție este una de furie îndreptată asupra agresorilor – poate ar trebui să-i batem și pe ei, să se învețe minte. Dar eu cred că asta nu ar face decât să propage violența mai departe. Da, punctual cei doi trebuie pedepsiți. De altfel, ei sunt acuzați de tentativă de omor și, deși i-au scris victimei, rugând-o să-i ierte, au fost refuzați. Dar poate că soluția trebuie căutată în altă parte.

Eu cred că nu vom reuși să ne purificăm complet de tendințele agresive decât prin educație și promovarea valorilor. Prin cei 7 ani de acasă, printr-un mediu social binevoitor și tolerant dar just, prin exemple personale și prin modelarea caracterului copiilor încă de mici. Ca tutori, putem începe prin a le explica elevilor sau copiilor noștri că fiecare acțiune are și un efect specific. Ce câștigi că dai ca animalul într-un om, dorind să arăți lumii că ești mai tare, pentru ca apoi să ai de ispășit câțiva ani în închisoare și să rămâi cu cazier? Merită oare?

Pentru că da, iubiți cititori solizi de orice vârstă ați fi, care vă gândiți că loviturile de pumni și de picioare sunt soluția ideală la orice problemă: cei doi băieți de 17 ani au acum dosar penal pentru tentativă de omor iar violatorii vasluieni au fost condamnați deja la 5-8 ani de închisoare de prima instanță și, după ce au făcut recurs, li s-au mărit pedepsele, asta fiind și decizia finală, pe care nu o mai pot contesta. Asta este ceea ce riscați procedând în mod violent. Există niște consecințe.

Iar noi, care avem bloguri, ce putem face este să promovăm evenimentele frumoase, lucrurile bune și educative, exemplele pozitive și oamenii de la care avem de învățat. Și poate, cumva-cumva, vom reuși să compensăm sau să acoperim – măcar în parte – vacarmul infernal al știrilor de la ora 5.

Lasă un răspuns