De ce nu folosesc Akismet

Akismet este unul dintre cele mai populare instrumente de luptă împotriva spamului din comentarii. Se instalează sub forma unui modul1 ce scanează fiecare comentariu nou și îl lasă să treacă sau îl trimite în lista de spam. Pentru a-și face treaba, Akismet analizează centralizat informațiile de pe toate site-urile pe care e instalat. De exemplu, să zicem că cineva lasă 10 comentarii cu mesaje comerciale pe 10 bloguri americane iar 7 dintre aceste comentarii sunt șterse sau marcate ca spam de către administratorii blogurilor respective. Dacă pe acele bloguri se află Akismet, el va „învăța” că respectivul comentator este spamer și îi va memora datele (adresa IP, numele și mailul din semnătură, eventualele tipare din textul comentariului etc). Iar data viitoare când acea persoană va dori să lase un comentariu pe orice blog din lume ce folosește Akismet, comentariul lui va fi trimis automat în spam. Într-un fel, modul de acțiune al Akismetului se aseamănă cu strategia antivirușilor bazați pe semnături.

Akismet

Datorită numărului mare de bloguri pe care e instalat, Akismet este extrem de eficient. Fiind creat de aceiași oameni care se află înspatele WordPress-ului, este actualizat în permanență și destul de sigur. Cu toate acestea, eu nu l-am folosit niciodată și consider că beneficiile lui sunt supraevaluate. Iată de ce:

1. Este mare și greoi.

Akismet menține o conexiune între blogul tău și serverul lui, astfel încât să poată colecta și actualiza toate datele despre comentarii (și să le poată centraliza de pe toate blogurile). Asta înseamnă consum sumplimentar de bandă de internet și de resurse. Apoi, ca să-l poți activa, ai nevoie de o cheie pentru care trebuie să-ți faci cont pe site-ul lui. În sfârșit, Akismet salvează o mulțime de informații despre fiecare comentariu în parte, bun sau rău, în baza de date a blogului tău, ce devine cu timpul tot mai mare. Până acolo încât au apărut module ce „curăță” baza de date de informațiile lăsate de Akismet.

2. Unele comentarii de tip spam trec.

Akismet mai dă uneori și rateuri. Să ne gândim puțin la exemplul pe care l-am prezentat mai devreme. Primele 10 comentarii lăsate de acea persoană au bune șanse să treacă de Akismet, dacă nu conțin tiparuri specifice spamerilor și dacă IP-ul, respectiv adresa de mail folosite apar ca benigne. Este nevoie de acțiunea manuală a celor 7 bloggeri pentru ca Akismet să învețe că respectivul comentator este spamer și să îl blocheze pe viitor.

3. Are și alarme false.

De cealaltă parte, Akismet poate marca uneori, în mod greșit, anumite comentarii absolut în regulă drept spamuri. Pot exista mai multe motive pentru asta: poate folosești un mail nou, de pe care n-ai comentat niciodată, poate comentariul tău e mai lung (și mai pertinent!), poate găsește el ceva cuvinte care i se par dubioase în textul tău etc. Și îți trece comentariul în spam. Iar asta e, din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă, care aproape că îi anulează toate meritele. De ce? Păi hai să ne gândim puțin de ce folosim de fapt Akismet. Ca să nu apară comentarii nedorite pe blog? Nicidecum. Ele oricum nu vor apărea, deoarece, chiar dacă nu avem Akismet instalat, ele la început intră în moderare, de unde trebuie să le aprobăm manual. Și noi nu le vom aproba. Dar procesul de verificare a 100 de comentarii din lista de moderare ne ia timp. Și de asta folosim Akismetul: pentru a ne economisi timp. Ca să verifice el în locul nostru, filtrând comentariile roboților sau ale spamerilor și lăsând în moderare doar comentariile ce prezintă interes pentru noi. Doar că dacă uneori marchează greșit anumite comentarii benigne ca fiind spam, nu am rezolvat nimic. Ca să fim siguri că nu omitem niciun comentariu valid, va trebui să revizuim toată lista cu comentarii din spam (să vedem dacă nu cumva e unul bun acolo). Așa că, în loc să verificăm 100 de comentarii din moderare, va trebui să verificăm 100 de comentarii din spam. Unde e timpul câștigat? Care sunt beneficiile reale ale acestui plugin?

4. Face rău unor comentatori.

Vă ziceam că există posibilitatea ca unele comentarii absolut bine intenționate să ajungă în spam datorită Akismetului. Am pățit-o și eu, comentând de pe un mail nou, și nu o dată. Ei bine, dacă în situația asta bloggerul la care am comentat nu se uită cu atenție în lista de spam (tocmai ce discutasem la punctul anterior că trebuie să facă) și comentariul meu rămâne acolo, asta nu va face decât să întărească convingerea Akismetului că eu sunt spammer. Fiecare comentariu intrat din greșeală la spam și neaprobat va constitui încă un semnal că fac spam și îmi va fi din ce în ce mai greu să comentez undeva.

5. Există soluții mai bune.

Prima idee care ne vine în minte este a unui test CAPTCHA. Dar acesta constituie o experiență neplăcută pentru comentator. Cum ar fi însă dacă am putea face în așa fel încât doar roboții/spamerii să primească acest test, în timp ce comentatorii normali să poată scrie fără a fi incomodați? Sau dacă roboții/spamerii ar putea fi filtrați, pentru că nu folosesc un browser real și nu știu Javascript? Toate aceste idei, ca și altele, au dus la apariția unei multitudini de pluginuri anti-spam, pe care le puteți descărca de pe pagina oficială WordPress, multe dintre ele net superioare Akismetului.

Eu de exemplu folosesc WP-SpamShield. Nu necesită cheie de activare sau cont pe alt site. Nu încarcă baza de date cu informații superflue. Nu prezintă utilizatorilor teste captcha. Are câteva opțiuni interesante, ca număr minim de caractere per comentariu2 și codificarea automată a adreselor de mail de pe site/blog3. L-am instalat acum vreo 5 luni, într-o perioadă în care primeam câteva zeci de comentarii spam în fiecare zi. De atunci n-a mai trecut niciunul. În schimb, trackbackurile/pingbackurile și comentariile valide trec. Lista de spam este în permanență goală4 în timp ce comentariile cu semne de întrebare5, echivalente alarmelor false din Akismet, sunt puse în moderare. Iar WP-SpamShield este doar unul din pluginurile de pe acea pagină.

WP-SpamShield

În concluzie, toată lumea a auzit de Akismet, pentru că toată lumea folosește WordPress, iar Akismet este făcut de aceiași oameni care fac WordPress-ul. Dar asta nu înseamnă că este, în mod automat, și cea mai bună soluție de eliminare a spamului. Cum zice și imaginea de mai sus, cu plăcere! 🙂


 1. plugin 

 2. dacă vrei să previi comentariile foarte scurte, de tipul „De acord!” 

 3. adică ele rămân vizibile dar nu mai pot fi culese de roboți, roboți care pe urmă încep să te asalteze cu mailuri comerciale 

 4. roboții care nu reușesc să treacă de primul filtru al modulului sunt trimiși direct la plimbare, nu băgați în spam 

 5. până acum un singur caz 

Comments
 1. Asa este, mai are si scapari. In plus trebuie sa ma uit cu atentie in spam ca il mai apuca paranoia si blocheaza comentarii pe care eu le aprob.

 2. Ethos

  Păi și, dacă în loc să te uiți în moderare, te uiți în spam, ce ai câștigat? Puteai foarte bine să nu folosești niciun plugin și te uitai direct în moderare. Ce rost are că nu mai trebuie să verifici ditamai lista din moderare, dacă trebuie în schimb să verifici cu mare atenție ditamai lista din spam, unde se mai poate strecura câte un comentariu valid? Asta în condițiile în care există pluginuri ce nu au problema asta? 😛

 3. Mmm, foarte interesant!
  Nu stiam lucrurile astea despre spam. La inceputurile blogging-ului pe domeniu propriu acest plugin mi-a fost recomandat si nu am incercat sa aflu daca exista ceva mai bun.
  Articolul tau m-a convins insa sa fac o schimbare 🙂
  Multumesc!

 4. Ethos

  Cu multă plăcere!

 5. Eu îl folosesc de câțiva ani, și ținând cont de cât de multe comentarii am eu, nici nu mă stresez. Mai ales că nu-l pun să șteargă direct, ci să le pună în spam, le verific apoi le șterg eu.

 6. Nu stiu daca ai observat, dar marea majoritate a celor de pe platforma wp se plang ca au sute de comentarii spam detectate de Akismet. Eu sunt pe blogspot cu toate blogurile si intr-adevar, intr-o vreme aveam si eu gramezi de spam-uri in folderul respectiv, dar de vreo 2 ani extrem de rar mai gasesc asa ceva ba pot spune ca nu primesc nici un mesaj de acest tip. Nu cumva Akismet-ul isi fabrica singur spam ca sa-si justifice existenta?

 7. Ethos

  Nu își fabrică singur. Pe blogspot este mai puțin spam pentru că 1) filtrele de spam ale lui Google sunt de elită; 2) Google la mai dă câte un test CAPTCHA utilizatorilor dubioși, indiferent de setările blogului, iar acest test este foarte greu pentru roboții de spam; 3) cred că WordPress este o țintă mai atractică pentru spameri.

 8. Pe mine ai reusit sa ma convingi. In ultimul timp Akismet-ul si-a cam facut de cap. A intrecut masura, asa ca l-am inlocuit cu plugin-ul recomandat de tine.

 9. Ethos

  Să vedem cum îți merge.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: