Misoginismul și discriminarea în România

femeie de afaceri

La sfârșitul lunii trecute, președintele companiei de advertizing și comunicare Saatchi & Saatchi, Kevin Roberts, a dat un interviu celor de la Business Insider, în care a declarat:

Avem femei talentate și creative dar la un anumit punct în cariera lor, după 10 ani de experiență, când suntem gata să le promovăm, dându-le o bucată mare din afacere pe care s-o gestioneze singure, eșuăm în două din trei cazuri, deoarece persoana în cauză ne spune: „Nu vreau să am grijă de business și de oameni, vreau să colaborez cu ei, ca până acum!”. […] Ambiția lor nu este una verticală, ci una circulară, de a fi fericite. […] Nu cred că lipsa femeilor în posturile de conducere este o problemă. Pur și simplu nu-mi fac griji din cauza asta, deoarece ele sunt fericite, au succes și fac o treabă grozavă. Nu pot vorbi de discriminare sexuală deoarece, slavă Domnului, n-am avut problema asta niciodată.

Ei, cum vi se pare? În esență, omul spune că ei ar promova și femei, nefiind părtinitori, dar acestora le lipsește ambiția de a urca pe scara ierarhică, mulțumindu-se în două din trei cazuri cu joburile pe care le au și care le fac fericite. Urmarea? A fost forțat să-și dea demisia, cu câteva luni înainte de data pensionării.

De cealaltă parte a oceanului, adică în România, Bogdan Naumovici, publicitar cunoscut, le-a acordat un interviu săptămâna trecută celor de la IQads. În acest interviu a vorbit despre faptul că în cadrul firmelor de publicitate românești numărul de directoare de creație este foarte mic. Citez și din el:

Iar de aici vine prima piedică. Tradițional, creativul e văzut de gen masculin. De management, de client și chiar de ei inșiși. „Sigur – își spune șeful de agenție – e nevoie și de niște fete, pe conturile de <<șampoane și tampoane>>, că nu vrem să ne ocupăm de ele tot noi, deși sigur ne pricepem, dar pe conturile mișto, creative, pe bere și pe ălea de festival, trebuie umor, trebuie sclipire, trebuie insight! De unde să le aibă fetele, sau, după o vreme, chiar tanti-le de la creație?” E și niște adevăr aici, dar și un cerc vicios: dacă nu le arunci in apă, cum să învețe să înoate? […] Am o singură copywriteriță acum, din cei 4 oameni pe care scrie “creativ” din agenție, care tocmai a plecat în concediu de maternitate, la nici un an de când a venit. Îmi vine să o omor. Dar abia o aștept înapoi.

Dar de data asta, cum vi se pare? Eu unul citesc textele de mai sus în felul următor: în timp ce Kevin susține că ei ar promova și femei dar acestea sunt mulțumite cu pozițiile lor curente și nu vor să urce în ierarhie, Naumovici spune că ei nu promovează femei (deși poate că acestea și-ar dori – deducem noi). Pentru că ele nu pot fi creative și nu pot avea sclipiri. Și pentru că nasc și pleacă în concediu de maternitate. Dacă ar fi să judecăm după declarațiile celor doi, lucrurile stau mult mai prost în România.

Urmarea? O mulțime de femei au luat foc, atât în comentariile articolului de pe IQads cât și pe Facebook. Dar Naumovici bănuiesc că e bine-mersi, n-am auzit să-l fi presat cineva să-și retragă cuvintele sau să-și schimbe jobul. Mai mult, două bloggerițe cunoscute i-au luat chiar apărarea, aici și aici.

Iar ăsta e un lucru foarte bun. Înseamnă că noi, românii, suntem mult mai cu capul pe umeri și cu picioarele pe pământ decât americanii, care nu pot spune un adevăr (dureros sau nu, dar adevăr) fără să-și piardă jobul, care nu au dreptul la opinie fără să fie concediați (Kevin Roberts nu este singurul exemplu în direcția asta, mai căutați și voi), chiar dacă sunt directori, președinți sau oameni puternici, pentru că masele sunt sensibile și toată lumea are grijă să le menajeze aceste sensibilități.

Sau, ca să parafrazez un amic de pe Facebook, o mulțime de persoane l-au criticat virulent pe Naumovici, dar asta nu-i o problemă, pentru că majoritatea sunt fete și oricum opinia lor nu contează. 😆

Comments
 1. Culmea e ca o astfel de femei care a născut și a plecat în concediu de maternitate a fost și mama lui. Și ea trebuia sa fie omorâtă ?

 2. Ethos

  Nimeni n-a zis să omorâm pe nimeni! 🙂

 3. Eu sunt mai in urma cu stirile si nu am auzit de acest individ. Sincer, in orice “conflict de idei” adevarul e undeva la mijloc. Eu pot sa spun ca firma la care am lucrat era deja in insolventa, cu toate astea nu m-a concediat si mi-a mai mers cartea de munca pana la data la care am intrat in concediu, desi eu nu mai calcam efectiv in firma si bineinteles ca nici salariu nu primeam. Era suficient ca “se cotiza la buget”. Sa ma angajez insarcinata in alta parte… sigur primeam o usa in nas, sau mai bine zis in burta 😛 Deci nu toti sunt “misogini”!

  ” Îmi vine să o omor. Dar abia o aștept înapoi.” Sarcasmul pluteste in aer! Se pare ca are sclipire de o asteapta cu nerabdare. 😀 Ca doar nu o asteapta sa o omoare :))

 4. Ethos

  La tine probabil e din cauză că ești fată drăguță. 🙂

  Dar spune-mi: dacă ai avea o firmă și ai avea de ales între doi angajați: o femeie care tocmai a rămas gravidă și știi că peste 8 luni, după ce tocmai ai instruit-o și a învățat meseria ca la carte, va pleca în concediu maternal, și un bărbat care nu are problema asta, iar cei doi ar fi egali din tot restul punctelor de vedere, pe care l-ai alege?

 5. O femeie insarcinata nu are raie. E pacat ca se gandeste asa…
  Din pacate sistemul este “egoist”. Poate daca pentru femeile insarcinate statul ar sista pe perioada sarcinii taxele, angajatorul nu ar mai vedea o femeie insarcinata ca pe o povara. Oricum dupa un an sau doi se poate intoarce la job….
  Ca sa nu ocolesc intrebarea ta o sa iti spun sincer ca as fi egoista. Adica as alege barbatul… asta daca as avea o firma mica ce abia se taraie… dara as fi o multinationala, atunci clar nu as refuza o femeie insarcinata.

 6. Ethos

  Păi vezi? Ai alege bărbatul. De ce, pentru că ești misogină? Pentru că o discriminezi pe femeie? Nu. Pentru că gândești în termenii afacerii tale. Numai că foarte multe femei nu înțeleg acest lucru și spun că patronul le discriminează. Nu patronul, ci condițiile actuale de muncă din România (și nu numai de la noi).

  Uite, la anumite meserii se angajează cu predilecție femei. De exemplu pe post de vânzătoare sau de animatoare la cluburi. De ce, pentru că patronii îi discriminează pe bărbați? Nu, ci pentru că femeile aduc un plus de clienți în cazul acelor joburi.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: