Sunteți ipohondri?

Google e bun la multe lucruri dar, printre altele, și la amplificarea ipohondriei. O cunoștință virtuală a scris anul trecut un articol în care relata cum, în urma unei auto-inspecții bucale să vadă de ce o doare gântul, i s-au înmuiat picioarele când a constatat că are două găuri în cerul gurii, de existența cărora nu știuse nimic până atunci. Evident, fata s-a calmat după ce a văzut și la sora ei găurile respective, semn că ele sunt perfect naturale și nu rezultatul unui foraj nocturn cu bormașina, făcut cu sudori.1

limbă scoasă

Tot legată de cavitatea bucală este și limba de culoare albicioasă. Limbă care uneori necesită tratament, alteori nu. Din paginile citydent.ro, site-ul unei clinici de stomatologie, aflăm că limba albicioasă este caracteristică de cele mai multe ori stărilor de deshidratare, stărilor febrile sau leziunilor din zona limbii. Practic, este vorba de niște substanțe care se depozitează pe limbă și au culoarea albă, că de aia-i și zice limbă albicioasă și nu albăstruie sau violet. Violet este numai flacăra. În mod normal, mișcările limbii, de exemplu în timpul masticației, precum și saliva din gură înlătură aceste resturi sau substanțe, dar în condiții extreme, cum ar fi cele descrise mai sus, limba poate prezenta deci această particularitate. Niciun motiv de îngrijorare, aplicând tratamentul corect asupra cauzei (deshidratare, leziune etc) va dispărea și efectul.

Ca o curiozitate, există și un exercițiu de Kriya Yoga ce implică curățirea limbii cu o linguriță dimineața, tot pentru eliminarea reziduurilor albe, ce s-ar depune peste noapte pe ea, și pe care le reîngurgităm în caz contrar. Informația nu se află în manualele medicale de specialitate, așa că o trec la capitolul inedit, dar este și ea de natură să confirme că această culoare, în multe cazuri, nu-i un motiv de îngrijorare.

Din păcate însă, pentru că netul este la liber, foarte mulți își fac site-uri pe diverse teme fără a avea informații competente de oferit, iar noi ajungem de multe ori pe ele și considerăm că suntem cei mai bolnavi oameni de pe pământ. Din acest punct de vedere, cred că ideea unui blog de stomatologie2 cu informații utile pentru omul obișnuit, necunoscător, este foarte bună, în ideea că ar risipi o mare parte din temerile care te cuprind când, convins că ai un anumit simptom, cauți informații pe Google. Bineînțeles, ne revine sarcina să verificăm cine se află în spatele site-ului pe care îl citim.

În cazul nostru, CityDent se recomandă ca o clinică ce activează din 2001 în domeniul – nu doar al stomatologiei, ci și al esteticii faciale, cele două fiind privite ca părți ale aceluiași tot unitar. Ori să abordezi frumusețea dinților ca pe un proces guvernat de reguli de estetică naturală a feței și a gurii, să ții cont de schimbările anatomice și fiziologice pe care intervențiile dentare le generează în pacient, făcându-le nu doar pentru a adăuga un dinte ce permite mestecarea alimentelor, ci și pentru a-l integra cât mai bine în aspectul general al feței pacientului, în măsura în care aceste lucruri se probează prin rezultate pozitive obținute la cabinetul lor, este probabil unul dintre cele mai înalte deziderate la care poate spera un medic stomatolog.

Sigur, nu veți putea beneficia de serviciile lor și nu îmi veți putea da un feedback despre ei decât dacă locuiți în București, dar cum ziceam, un site cu informații pe teme stomatologice poate fi util oricărui cititor, indiferent de localitatea în care se află. Cu condiția, bineînțeles, să ajungă pe el.

Dar în fine, ca să revin la întrebarea din titlu: voi cum stați cu ipohondria? 🙂


 1. Era un banc. Cică într-o dimineață, o fată s-a trezit plină de sudori. A doua zi, sudorii au recunoscut. N-a fost cazul aici. 🙂  

 2. Din păcate CityDent nu are deocamdată blog, doar câteva informații punctuale în paginile unor afecțiuni, dar sunt bune și acelea. 

Comments
 1. Ipohondrie?? O, daaa! Cum mă înțeapă într-o parte, cum bag un scenariu rapid despre cum o să mor! Grea boală!
  As a matter of fact, I am quite in the middle of such a crisis… 😀

 2. Ethos

  Sfat: nu te uita pe Google, nu căuta în Wikipedia. Îți zic din experiență, nu de alta. 🙂

 3. Aoleeu! Acu zici? Eram cu tasta pe buric. (ul degetelor! 😀 )

 4. Ethos

  Chestia e că multe boli au simptome comune. Uneori poa’ să te doară spatele pentru că… ai dormit rău. Și tu crezi că ai cine știe ce. Sau pentru că stai prea mult la calculator, într-o poziție inadecvată. Dacă te uiți la cine știe ce boală incurabilă, găsești că generează dureri de spate și intri la idei.

  Pentru că de multe ori marșăm imediat la idei negative în loc să gândim optimist.

  De aia e mai bine să consulți un medic de specialitate. În lipsa căruia măcar să citești o sursă competentă în problematica ce te interesează.

 5. Tot felul de afectiuni si de probleme… cel mai bine este sa avem grija de noi.

 6. Foarte bun articol, este important sa mergem la medic pentru orice problema, datorita tehnologiei actuale exista solutie pentru orice.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: