Consecvența e arma prostului

Sigur, nu tot timpul.1 În unele cazuri. Zice Ionuț Staicu în articolul ăsta că dacă tot ne decidem să refuzăm vaccinurile, ar trebui să respingem medicina cu totul. Să ne tratăm numai cu leacuri băbești și să refuzăm orice ajutor de specialitate din partea unui medic, dacă de exemplu ne rupem o mână sau ne cariem un dinte. Să fim, adică, consecvenți: ori e una, ori e alta, zonă gri nu există în cazul de față.

Hai să ne gândim așa: dacă nu faci vaccin din cauza faptului că toate companiile farma vor să te otrăveasca, înseamnă că nu ai încredere în medicină (sau în medicamente). Dacă nu ai încredere în medicină, înseamnă că nu ai ce căuta la medic. În nici o situație. NICI UNA!

Numai că nu-i așa. Și nu-i așa pentru că eu pot să am încredere în vânzătorul de peste drum sau în casierița de la supermarket, că săraca e nevinovată și vrea să mă servească și să-mi dea ce-i mai bun, fără a avea încredere și în Monsanto. Iar la market mai găsesc și legume bio sau sucuri acceptabile. La fel, pot să am încredere că medicul e bine intenționat dar să n-am încredere în Big Pharma.

vaccin

Dacă ăștia din industria alimentară îndoapă rațele forțat și bagă tot felul de instalații în corpul vacilor, atunci mă poate duce gândul că o companie farmaceutică decide să creeze o problemă pentru ca apoi să vină cu soluția. Fie la înțelegere cu politicienii, că tot s-au cumpărat vaccinuri contra gripei aviare, chit că inițial păsările respective n-aveau traseu prin țara noastră, fie așa, direct prin vaccinuri. Dimpotrivă, a fi consecvent în cazul ăsta e o tâmpenie, pentru că, după cum ziceam, față de vaccinuri poți avea reticențe, dar în medic îți poți pune speranța că vrea să-ți repare fractura sau să-ți plombeze dintele, că nu el produce vaccinul. Sunt compartimente diferite.

Deși, dacă avem în vedere faptul că medicii sunt plătiți de diverșii furnizori locali de medicamente în funcție de ce și cât au prescris pacienților în luna precedentă, parcă te apucă dezgustul și de ei.

Orișicum, consecvența propusă de Ionuț e un fel de generalizare care încearcă să niveleze asperitățile. Adică fix arma prostului, că asta e generalizarea. Hai să fim consecvenți, că lucrurile în viață sunt simple, ori albe ori negre, să ne alegem o culoare și să vedem totul în culoarea aia. Dacă vaccinurile ridică semne de întrebare atunci evident că toate medicamentele și situațiile în care recurgem la ele sunt absolut identice, nu există nuanțe, și deci hai să blamăm medicina cu totul, de la Hipocrate încoace, pentru că medicamentele sunt produse de însăși MEDICINA ca principiu, ca entitate abstractă, și nu de diverse corporații distincte, unele cu interese financiare foarte bine conturate și susținute de la cele mai înalte niveluri. Absolut.


 1. altfel s-ar aplica și la mine, ca în sintagma „Să-i omorâm pe extremiști!” 

Comments
 1. si tu esti cu teoria conspiratiei? Si pe mine ma apuca uneori dar incerc sa imi inabus toate gandurile de genul asta ca sa nu imi vina ideea sa ma sinucid si sa scap de toate sau… ele de mine.

 2. Ethos

  Depinde de teorie.

 3. Daca ar functiona la noi toate atat de bine asa cum functioneaza spiritul de turma, am ajunge departe.

 4. Ethos

  Nu știu exact unde am putea încadra spiritul de turmă în articolul ăsta. Eu m-am referit la tendința de a generaliza, de a aplatiza crestele, de a estompa nuanțele. Da, aceasta poate fi un atribut al turmei, într-un sens mai larg.

 5. Foarte simplu, e suficient sa se lanseze un zvon( cu interes sau fara al cuiva) ca jumatate din populatie l-a prins si il urmeaza. Nu au niciun argument, dar acuza. De ce? fiindca asa au auzit de la altii, fiindca altii asa fac, fiindca se alatura turmei. Numarul celor care inca mai sunt adeptii teoriei ca Pamantul este plat, este in crestere , mereu se alatura altii

 6. Camelia

  E un subiect foarte sensibil. Trebuie sa invatam sa gandim cu propriul cap.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: