Curiozități despre gresie și faianță

Plăcile de gresie și de faianță fac parte din decorul aproape oricărei locuințe moderne, fie ea modestă sau pretențioasă. Am vrut să vă prezint o scurtă istorie a lor. Am avut un prieten care era arhitect, și de la care m-aș fi putut informa despre asta. Din păcate, am pierdut legătura cu el acum câțiva ani. Așa că m-am gândit să caut informațiile necesare pe net. Dar dacă dai o căutare pe Google, vei primi o mulțime magazine online la rezultate, motorul de căutare gândindu-se că vrei să cumperi. Totuși, iată câteva elemente interesante, ce pot fi încadrate mai mult la capitolul curiozități:

gresie pentru living

1. Plăcile de gresie sunt la nivel esențial identice cu cele de faianță, având la bază același material ceramic. Doar că faianța se pune pe pereți iar gresia pe jos, de aici rezultând diferențele de aspect și culoare pe care le dau producătorii acestor plăci.

2. Ceramica, materialul folosit la aceste plăci, are o multitudine de alte întrebuințări. El este o piesă de bază în olărit, în artă, în tehnologie, în industria chimică și cea aeronautică etc. De exemplu, porțelanul este tot un material ceramic, indiferent că vorbim de vase din porțelan sau dinți din porțelan.

3. Cele mai vechi plăci care aduc cu gresia și faianța de azi datează încă din antichitate. În Mesopotamia Antică de exemplu se foloseau la construcții un fel de plăci din cărămidă gravată, în relief. Totuși, ele nu conțineau lut și deci nu erau chiar ceea ce știm azi.

4. Procesarea industrială a gresiei și a faianței s-a făcut odată cu apariția tehnologiei presării uscate a prafului, care pe urmă era introdus într-un cuptor. Procedeul a făcut posibilă automatizarea producerii acestor plăci, precum și sortarea lor pe diverse categorii (de exemplu de calitate).

5. Astăzi există producători în toată lumea. În Europa, Spania și Italia stau destul de bine la capitolul acesta dar există și producători autohtoni care s-au adaptat cu succes cerințelor pieții.

gresie pentru exterior

Deși spuneam că folosim gresia și faianța în baie și bucătărie, există și alte întrebuințări. Imaginile de mai sus au fost preluate de pe site-ul Emenatwork.ro, un magazin de profil ce colaborează cu 53 de producători și care, bineînțeles, onorează și comenzile plasate online. În prima imagine este un model de gresie maro deschis Oslo Ocre pentru living. A doua ilustrează o gresie porțelanată, de exterior. Pe site există și categorii cu gresie pentru birouri și spații comerciale, de tip mozaic sau cu aparența de cărămidă.

După cum puteți constata din imaginile de mai sus, mie îmi place mult culoarea maro. Voi ce preferințe aveți?

Comments
  1. Desi este mai pretentioasa si ar fi potrivita pentru o baie mai mare, mi-ar placea negru , grena, bleumarin, mov, iar obiectele sanitare sa contina si auriu ( nu aur 😀 ) iar pentru bucatarie rosu cu bej

  2. Ethos

    Pentru baie roșu, pentru bucătărie ceva mai puțin aprins. Preferințele mele. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: