Mâncare de dovlecei cu cartofi

După ce v-am spus cum să ratezi o mâncare simplă (baghete la cuptor), iar Cudi v-a descris cum se ratează o tocană de cartofi, să vedem de data asta cum să ne iasă ceva bun. Mai exact, o mâncare de dovlecei cu cartofi. Făcută de subsemnatul, care este un perfect diletant, adică nici bucătar-șef, nici bucătar-subaltern, nici măcar femeie. Lucru care nu-l oprește din a scrie și a practica. 🙂

sortimente de dovlecei

Ingrediente:

  • 3-4 dovlecei mici pentru supă, ca cel din stânga imaginii, pe care îi găsim în perioada asta la supermarketuri ca Lidl sau poate și-n piață
  • 8-9 cartofi potriviți spre mărișori
  • o rădăcină de țelină
  • o rădăcină de păstârnac
  • cel puțin doi ardei
  • pastă de tomate
  • condimente

Cantitatea de cartofi și dovlecei poate varia în funcție de cum vreți să fie proporția lor: mai mulți cartofi sau mai mulți dovlecei. La mine au fost puțin mai mulți dovlecei. La ardei am folosit unul verde și unul roșu, să văd cum iese. Data viitoare cred că o să pun mai mulți, în special verzi. Din rădăcina de țelină nu am utilizat decât cam două treimi, iar cartofii, dacă tot m-am apucat să detaliez, erau galbeni. 🙂

Cum se prepară:

Rețeta este simplă și o să vă descriu, pe pași, ce am făcut eu. La început am curățat legumele de coajă și le-am pus în două vase mari. Apoi am curățat și tăiat ceapa în cubulețe mărunte. Am pus-o într-o oală mare, am turnat peste ea ulei și am dat drumul la foc. În timp ce ceapa se prăjea, am tăiat cartofii, dovleceii și tot restul. După ce ceapa a fost suficient de prăjită (sticloasă, pe alocuri chiar începea să dea semne că se arde), am turnat în oală apă și apoi toate legumele tăiate.

Am adăugat câteva linguri de pastă de roșii, cât să-i dea puțină culoare. Am presărat peste niște piper și niște condimente de tip Vegeta (Adaos pentru mâncăruri Aro), pe care le-am pus mai ales pentru că nu aveam sare în casă și am văzut că lista de ingrediente este destul de benignă (fără potențiatori, conservanți etc). Apropo, și pasta de tomate conține sare, așadar potriviți-le cu grijă.

Am pus un capac care să nu acopere complet oala și am lăsat să fiarbă probabil 20-30 de minute, până când cartofii au devenit moi. A ieșit ceva delicios.

Pe final vă mai spun că acest ceva poate fi o supă sau o tocană, în funcție de cât de multă apă puneți. Mai ales în ultimul caz, țineți cont că și dovleceii lasă apă, pe care o conțin în proporție de peste 90%. Bănuiesc că acesta este și unul din motivele pentru care ei se strică relativ repede, dacă îi uitați în cămară.

Poftă bună!

Comments
  1. Wow! Sa inteleg ca iti place sa gatesti sau nevoia te invata?

  2. Ethos

    De ce gândești în termeni mutual exclusivi? 😆

  3. Eu încă sunt supărată că mi-au dispărut comentariile de la articolul cu misoginismul, just saying.

  4. Ethos

    Poate ai tu restricție aici. 🙂

    Și eu am fost supărat, aș fi preferat să am mai multe comentarii acolo, dar le poți lăsa din nou, acum. În seara aia a schimbat Dinu serverul din SUA cu unul din România și toată activitatea din ultimele ore a dispărut. Asta include comentariile tale, ale mele și parcă ale Cristinei Dragomir:

    dovada

  5. Poza cu rezultatul final, altfel spui povesti.

  6. Ethos

    Nu am cu ce-i face poză. Îmi trebuie o cameră foto (telefoanele smart nu prea mă atrag). Și… mai este cam de-o farfurie. 🙂

  7. In ultimi ani, dau destul de rar prin bucatarie pentru a gati dar iti sugerez ca pasta de tomate, sa o pui mai spre final iar piperul la finalul finalului. Asta e un fel de mancare 2 in 1 in functie de cata apa pui. Aveam eu pe vremuri o vecina tinerica, casnica si o intrebam cateodata:
    – Lili ce gatisi azi?
    – Fasole in săc ( sec) d-na Lamiita. Ieri am avut ciorba si azi o facui in săc.
    Adica, ce ramanea, o fierbea pana facea iahnie de fapt. 😀

  8. Ethos

    E drept că e mâncare doi în unu, de aia am și ezitat s-o numesc tocană sau supă. 🙂 Bun venit pe aici și mersi de sfaturi. PS: De ce spre final? 😀

  9. asta e din categoria si baietii gatesc cateodata! Te-as felicita daca ai pune si poza sa dovedesti ca macar arata comestibil! Sotul meu daca gateste 4 oua ochiuri, trebuie curatata toata bucataria in urma lui? Si la tine e la fel?

  10. Ethos

    E gătită de mine dar nu am cu ce face poză. Nu am telefon smart și nici cameră. Dar arăta foarte comestibil și are un gust divin! Arăta, că acum e gata. De altfel, poți urma rețeta și o să vezi singură. 😆

    Cât despre curățenie, well, eu mi-o fac. 🙂

  11. Fugi de aici… Vrem poza finala 😁 Oricum suna bine.

  12. Bulionul nu are nevoie de atata fierbere, este o ordine in care se pun ingredientele la orice macare si se mai spune ca daca pui bulionul la inceput, procesul de fierbere al celorlalte legume e mai greu( de asta nu sunt sigura dar mi-am insusit ritualul ca asa am vazut la mama si asa am gatit si eu) Probabil mai exista si vreo explicaie “chimica”dar n-o stiu eu 😀

  13. Ethos

    Camelia Croitor:

    Nimeni nu observă partea în care am zis că n-am cu ce-i face poză? 🙂 Dar nu-i nimic, că o să-mi cumpăr sau fac rost de o cameră (telefoanele intelijente nu mă pasionează) și o să vă pun poze când o să mai am ocazia. Toma Necredincioaselor care sunteți! 😀

    Lamaita Petre:

    Nu am pus bulion ci pastă de roșii. Se aplică și la ea ce zici tu?

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: