Românii și colectarea deșeurilor

Sunt român, îmi iubesc țara dar când vine vorba de lucruri adevărate, trebuie să le recunosc, chiar dacă nu ne fac cinste. Iar unul dintre aceste lucruri este modul în care ne descotorosim de gunoi și respectiv colectăm deșeurile. Și la capitolul ăsta pot spune că stăm destul de rău.

De unde discuția despre deșeuri? M-am uitat mai devreme pe awecompactors.ro la câteva prese de balotat deșeuri. Primul impuls a fost să mă întreb ce-or fi ălea, după care mi-am dat seama că sunt prese ce au rolul de a comasa anumite deșeuri reciclabile, sortate cât de cât pe categorii, pentru a le crește foarte mult densitatea, transformându-le în baloți de dimensiuni mici (față de materialul de intrare). Adică, ai trei containere cu mase plastice, să zicem. Le bagi pe rând acolo și obții, nu știu, o jumătate de container de baloți plastici, pe care îi poți transporta mult mai ușor.

presă de balotat de putere mare

Pe AweCompactors sunt 13 tipuri de prese de balotat, organizate pe categorii: prese mici, medii și mari, prese pentru butoaie metalice, pentru PET-uri și pentru deșeuri menajere. Deci instrumente există, dar pornind de aici m-am gândit la cât de indolenți suntem când vine vorba de sortarea gunoiului și de reciclare. De exemplu, fabrica de ciment Holcim poate folosi ca materii prime și anumite deșeuri, motiv pentru care ei au montat în oraș anumite containere pentru colectarea acelor tipuri de deșeuri, pe care urmau să le ridice și gestioneze pe cheltuiala lor. Și le-au ținut acolo doi ani, după care au renunțat la ele, pentru că nimeni nu sorta deșeurile, le aruncau acolo la grămadă.

Știu că sună o chestie fantezistă – cum adică să sortezi deșeurile?, dar mergeți într-o altă țară să vedeți cum gunoiul vă rămâne la ușă, nu vi-l ridică nimeni până nu învățați să-l sortați pe categorii. Așadar, noi nu avem încă o cultură a reciclării, din păcate. V-ați întrebat care e motivul pentru care containerele noi, cu etichete de tip: Sticlă, Mixt etc, conform normelor europene, beneficiază de supraveghere video?

Bine, asta n-are legătură cu AweCompactors, e mai mult o discuția tangențială, născută din gândul că iată, instrumente de reciclare avem, probabil performante (și nu numai prese, pe site există compactoare, tocatoare, perforatoare etc), dar din păcate noi, individual, ca români, nu prea reciclăm. Cât despre presele în cauză, nu mă pricep la acest domeniu dar bănuiesc că sunt folosite de intreprinderi și instituții cu nevoi specifice în direcția asta, de exemplu fabrici de chimicale sau mase plastice, și nu neapărat la centrele de colectare a gunoilui menajer din orașele noastre. Deci e o discuție paralelă.

Și dacă tot am scris de delăsarea românului când vine vorba de reciclare – și e un subiect despre care se poate discuta mult și bine, de exemplu am auzit de cazuri în care locatarii unor blocuri aruncă gunoiul direct de pe geam1, fără să se mai complice să-l ducă la container – , trebuie să spun că există și exemple pozitive, de oameni pe care i-am văzut că aruncă un ambalaj la un coș de gunoi de pe marginea trotuarului, iar dacă acesta cade, se apleacă după el și-l aruncă din nou. Din păcate însă, aceste cazuri sunt destul de puține, procentual.

Dar să lăsăm discuția despre ce facem acasă, individual, și să rămânem cu o idee despre deșeurile industriale și balotarea lor: dacă aveți nevoie de o presă de mare putere, sau de înălțime mică, care să încapă în orice hală, sau cu anumite specificații particulare, o veți găsi probabil pe awecompactors.ro. Firmă ce colaborează cu furnizori precum Bergmann (Germania) și MACFAB (Irlanda), nume grele, cu experiență îndelungată în domeniu.


 1. iar femeia de serviciu care le face observații e dată afară 

Comments
 1. Cale lunga pana sa ajungem noi sa colectam deseurile asa cum trebuie si sa facem cu ele ce trebuie facut. Pana la presa sau alte masini si utilaje dedicate procesarii lor, am avea nevoie de containere pentru colectare selectiva. Eu strang sticle si cartoane si trebuie sa le duc la 4 statii de tramvai de mine.

 2. Ethos

  La mine sunt containere pe categorii. Dar nu m-am uitat dacă includ categoria „sticle și cartoane”.

 3. Eu sunt fumatoare si recunosc faptul ca de cele mai multe ori aruncam chistocul la voia intamplarii. O prietena de-a mea, studenta in anul 2 la litere (eu sunt pe mediu), inca de vreo 2 ani, cand ne vedeam, ma forta sa sting tigara si sa pun chistocul civilizat la cos. Atunci ma simteam oarecum stanjenita si totusi nici mie nu-mi placea ce vedeam in anumite zone pe jos, tot felul de deseuri. Dar in ultima vreme, fara sa-mi dau seama, de o perioada simt nevoia sa pun orice chestie mica fix in cos: chistoc de tigara, ambalaje, pahare, etc. Uneori le gasesc pe banci si le pun la cos. Intr-o seara m-am enervat foarte tare caci un vecin si-a pus sacul cu gunoi in cosul amplasat pe stalp, special pentru lucruri marunte. M-a deranjat foarte tare deoarece containerele cu gunoaie sunt fix in spatele blocului, la 1 minut de mers. Acel cos nu mai putea fi folosit deloc de catre trecatori, deci ei ar fi aruncat pe jos. Am invatat o lectie foarte importanta din toate astea si anume ca nu trebuie sa ti se atraga atentia, trebuie sa vrei si sa vezi dincolo de confortul propriu si viata personala. Ma bucur pentru faptul ca am invatat o noua lectie de viata si ca pot contribui si la un mediu mai curat si la o viata cu 1% mai buna pentru alte vietuitoare.

 4. Sincer eu știu cata munca este în spatele acestor sortari, lucrez la o firma de reciclării, știu ce înseamnă să vină containere pline de gunoaie și oamenii din depozit sa le separe în carton, hârtie alba, hârtie scrisa, pet-uri și altele, deși fac munca de birou am văzut toate astea, este munca grea, și este făcută de femei, este groaznic, nu cred ca vreodată as putea face ceea ce fac ele.

 5. Ti s-antamplat vreodata sa ai cu cine, sa ai cu ce si sa nu ai unde ? 😀 😀 Eh… cam asa e si in cazul asta doar ca ordinea putin inversata, ceea ce e mai grav : “nu ai cu cine”

 6. Ethos

  Alexandra:

  Mă bucur să aud asta. Cât privește țigările, well, niciodată nu-i prea târziu să renunți la ele. 🙂

  Ceoacă Alina Elena:

  Poți scrie un articol într-o zi pe tema asta, ar fi interesant.

  Lămâița Petre:

  😀

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: