Ce faci când îți moare cineva drag?

În ultima vreme vedem prin presă și pe la televizor tot felul de decese, ale unor personalități sau oameni mai mult sau mai puțin valoroși. Însă moartea are și o altă dimensiune, interioară, pentru că toți am trecut printr-o astfel de experiență nefericită în familie, sau prin mai multe. Moartea este sfârșitul inexorabil al vieții. Dincolo de spectacolul de la televizor, dar și de latura dramatică pe care o trăim fiecare, ce se întâmplă într-o familie de oameni obișnuiți, în momentul în care cineva drag își ia la revedere de la această lume, din punct de vedere al pregătirilor de înmormântare?

flori

Dacă locuiești în anumite orașe din provincie, depinde. Depinde de ziua la care a murit respectivul membru al familiei. Dacă ai „noroc” (între ghilimele, deoarece evident nu putem vorbi de noroc în cazul deceselor) și a murit într-o zi lucrătoare, te duci la medic, de unde obții un certificat de deces. După care umbi pe la pompe funebre, cauți firme care să-ți ofere transport pentru decedat și alte servicii funerare, cumperi coroane, îți anunți rudele, plângi, stabilești cu preotul oficierea ceremoniei de înmormântare, îți faci cumpărăturile necesare, nu înainte de a merge la bancă pentru a scoate un împrumut considerabil care să-ți acopere toate aceste cheltuieli, apoi priveghiul, telefoanele, pregătirea mesei, cumpărarea locului de veci în cimitir, etc etc etc, deși timpul pe care-l ai este de doar trei zile, lista poate continua aproape la infinit.

Dacă însă ai ghinionul suplimentar ca decedatul să fi urcat la cer într-o zi de weekend, sau într-o sărbătoare legală, atunci să te ții! Atunci să vezi, când medicul și preotul nu-ți răspund la telefon, când toate casele de servicii funerare din oraș sunt închise, când pe ușa firmei de pompe funebre te întâmpină un mesaj cu un număr de telefon șters de ploaie și timp, când magazinele sunt și ele cu lacăt pe ușă șamd. Ok, poate am exagerat puțin, dar ați prins ideea: o înmormântare implică o grămadă de umblătură și de cheltuieli. Asta din punct de vedere practic, că evident despre drama personală și suferința celor implicați nu voi discuta aici.

Pe de altă parte, dacă locuiești în capitală, apelezi la o firmă de servicii funerare complete și nonstop pentru București și gata povestea. Gata în sensul că nu contează data și ora la care ai nevoie de aceste nedorite servicii, firma în cauză merge non-stop, șapte zile pe săptămână, și gata în sensul că nu mai ai tu de făcut mai nimic, se ocupă ei de tot. De la actele necesare pentru constatarea decesului până la toaleta persoane decedate, dacă îți vine să crezi, îmbălsămare, transportare, înmormântare și chiar incinerare, dacă se dorește asta.

Mi-ar plăcea să existe mai puține decese pe lume. Dar de vreme ce această dorință nu mi-o poate îndeplini nimeni, mi-ar plăcea ca lucrurile să fie mai simple și trecerea noastră în neființă să fie mai firească și să lase timp familiei să se preocupe de latura spiritală a ei, nu de cea materială, fizică, lumească.

Comments
  1. lamiitapetre

    Refuz sa citesc despre asta 🙁 Imi pare rau

  2. Ethos

    Articolul este despre o firmă care oferă servicii de pompe funebre non-stop. Altfel, te înțeleg, pentru că nici mie nu-mi plac anumite subiecte și evit să le citesc uneori.

  3. lamiitapetre

    Am vazut despre ce este vorba, dar citind articolul, imaginatia si gandurile se vor activa si…. mai bine, nu.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: