Doi dinți cu două puncte

Dinții și măselele se deosebesc de restul organelor din corp, prin faptul că sunt acoperiți de smalț, care e foarte tare și oarecum insensibil. Din acest motiv, eventualele carii nu dor decât după ce ajung la un anumit nivel de profunzime. La prima vedere, asta ar putea fi considerat un lucru pozitiv. Însă realitatea e că din cauza acestui fapt mulți oameni ignoră igiena dentară și nu merg la stomatolog decât atunci când este deja destul de târziu, sau, în unele cazuri, foarte târziu.

dinți albi

Faptul că mergem târziu la medic face ca anumite intervenții, chiar dacă sunt însoțite de anesteziere locală, să fie dureroase. Din acest motiv în noi se trezește o anumită frică de medicul dentist, care ne face să nu mergem nici a doua oară decât atunci când este foarte târziu, și practic intrăm într-un cerc vicios care ne prinde tot mai mult. Așadar, primul meu sfat pentru voi ar fi să vă depășiți frica și să mergeți la stomatolog cât mai repede atunci când observați că ceva nu este în regulă cu dantura voastră.

Odată depășită prima fază, a fricii, a doua greșeală este să alegem medicii cei mai ieftini și nu medicii cei mai buni. Atenție: nu zic că un medic bun nu poate fi relativ ieftin, zic doar că cel mai important criteriu trebuie să fie calitatea, nu prețul. Iar calitatea e ușor de dedus. De exemplu, la fel cum albirea dinților acasă, folosind ni-știu-care pastă de dinți văzută la tv, nu-i totuna albirea dinților la cabinet, nici cabinetul cu un singur medic nu-i egal cu o clinică ce dispune de aparatură modernă, mai mulți specialiști, și are în componența ei centre de chirurgie dentară și de estetică.

Dar de ce te-ar putea interesa o albire dentară și mai ales de ce ai fi dispus să plătești ceva mai mult pentru aceleași servicii? Acum câțiva ani, am mers la un medic ca să-mi repare dantura din partea de sus. Pe doi dinți de jos aveam niște puncte mici, negre, pe partea lor superioară, pe care mestecam. Medicul respectiv mi-a zis că acelea sunt niște carii punctiforme și nu trebuie luate în seamă. Ei bine, azi am fost la un alt stomatolog, mai bun, care mi-a plombat o măsea și mi-a zis că respectivele puncte negre, că tot puncte se văd și acum, eu așa le știam, de puncte, sunt niște carii în toată regula. Că sub ele, înăuntru, dintele este gol. Evident, m-am programat la el în continuare.

Așa că da, cam asta este diferența dintre un medic bun și unul mai puțin bun. Ați auzit de carii punctiforme? Nu-i problemă, nu le tratați, sunt doar niște puncte care nu contează. Lăsați-le acolo să evolueze, până când veți avea șansa, dacă o veți avea, să mergeți la un medic care chiar își cunoaște meseria. Bineînțeles, sunt ironic. Mergeți la medici pricepuți și la clinici serioase, nu lăsați lucrurile să avanseze. Eu acum nu știu cât de mult au progresat acele carii și cum arată dintele în realitate. Iar un serviciu de albire dentară, că tot am vorbit de el, m-ar fi ajutat să descopăr din timp că, de fapt, niște simple puncte erau doar vârfuri de aisberg.

Comments
  1. lamiitapetre

    Cui nu-i place sa aiba un zambet hollywoodian. Admir si dau jos palaria cand vad astfel de persoane. Dantura e ca o carte de vizita a noastra. Am norocul ca dintii mei sunt mai noi si nu necesita albire ca altfel nu stiu cat de la indemana mi-ar fi sa fac asta.

  2. Ethos

    Măcar să ai grijă de ei, cam asta ar fi regula nr 1.

  3. Silvia

    Asta asa este, foarte multa lume ignora igiena orala si dupa aceea se mira ca de ce au probleme cu dintii.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: