Internetul și zborurile ieftine

Să zicem că ai de mers în Anglia, motiv pentru care vrei să cumperi niște bilete de avion Bucuresti Londra, la un preț cât mai mic. Ce faci? Acum 20 de ani, te deplasai frumos până la sediul unei agenții de turism (sau chiar la aeroport), de unde îți cumpărai locul, adică îți făceai o rezervare. Bine, asta bănuiesc, că eu n-am fost niciodată cu avionul, dar la tren așa era. Astăzi însă avem net așa că e foarte simplu să intri pe Google și să cauți bilete de avion Londra. Dar există câteva probleme.

paradă londoneză

Acestea derivă din faptul că, în principal, pe internet este mult mai simplu să îți deschizi un business decât în real life, pentru că e foarte ușor (și ieftin) să-ți deschizi un site, comparativ cu deschiderea unui magazin real în offline. Din acest motiv au apărut o puzderie de site-uri pe toate nișele la care te-ai putea gândi. Bun, ne putem aștepta ca la turism fenomenul să fie mai scăzut, pentru că o agenție de turism trebuie să ofere niște bilete, deci ceva serios, deci trebuie să aibă niște contracte la bază, nu poate face scam. Pe de altă parte, pe net sunt și multe oferte, așa că unele firme ajung să recurgă la clickbait și alte șmecherii ca să atragă clientul.

Dar mai bine să dau câteva exemple. Inițial, în articolul de față voiam să vă prezint oferta de bilete de avion Londra-București de la Aerolines. Nu voiam să-i ridic în slăvi că nu am circulat cu avionul, după cum am menționat, voiam doar să le prezint oferta low cost – bilete de avion. Un bilet de avion spre Londra începe la ei de la 89 de euro, pentru plecări de după 1 octombrie. Zborul e dus-întors, cu toate taxele incluse.

Însă pe urmă am dat o căutare pe Google după bilete avion bucurești londra. Și am intrat pe două rezultate de pe prima pagină, altele decât agenția Aerolines. Pe primul dintre ele scria sus că cel mai ieftin zbor spre capitala Marii Britanii costă 30 de euro. Măi să fie, m-am gândit eu, așa de ieftin? După ce mă uit mai atent, văd într-un grafic mai mic că cei 30 de euro corespund unor zboruri din noiembrie. Pe octombrie biletele erau peste 100 de euro. Intru pe al doilea site, unde se lăudau cu prețuri de 200 și ceva de lei. Ca să văd că de fapt sunt pentru luna martie 2017!

Se numește early booking și se referă la faptul că dacă îți iei biletele cu mult timp înainte, te costă mai puțin. Dar modul cum puneau accent pe prețurile respective, care de fapt erau valabile peste două sau cinci luni, mi se pare discutabil. În sfârșit, ce voiam eu să vă zic în articolul ăsta e că pe Aerolines găsiți bilete de avion spre Londra, cu 89 de euro, pentru luna octombrie. Agenția colaborează cu câteva companii aeriene low-cost, ca Blue Air și Wizz, și cu circa 20 companii aeriene de linie.

Comments
  1. lamiitapetre

    Astazi avem foarte multe oferte si e mult mai avantajos sa circuli cu avionul cand vine vorba de distante mari.

  2. Ethos

    Da, cam așa e. Zic eu, care n-am fost niciodată cu avionul! 😀

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: