Nu prea mă uit la vloguri

Nu e hipstăreală, nu e epatare, e pur și simplu o constatare: nu mă uit la vloguri. Nu am prins încă ceva care să mă dea pe spate, care să mă facă să-l urmăresc ca pe un vlog. Da, mai găsesc câte ceva interesant, mai dau câte un subscribe, dar până acum nu m-a prins microbul. Cred că motivele sunt două.

vlogging

Primul ar fi cel al targetului vlogerului. Deoarece informația e mult mai ușor de asimilat printr-un videoclip decât citind-o (câtă lume citește, comparativ cu cei care se uită la filme? foarte puțini), nivelul celor care se uită la vloguri cred că este mai scăzut decât al celor care citesc bloguri. Prin urmare, vlogerul se va adapta la acest public și va crea clipuri în care, de exemplu, vorbește timp de 10 minute despre mai nimic (sau spune o idee pe care o putea exprima într-un minut, pe scurt).

O parte din acest public țintă îl constituie, în mod clar, elevii și puberii. De exemplu, am încercat să mă uit la Ms Ane Green, i-am văzut câteva clipuri. Fata muncește iar clipurile ei sunt ok, spune lucruri de bun simț, dar se adresează elevilor. Sunt lucruri de bun simț pe care de la o vreme nu te mai interesează să le vezi sau citești, pentru că au devenit un fel de axiome. Din punctul ăsta de vedere, îi dau perfectă dreptate lui Radu, care zice că vlogurile se adresează celor de 14 ani. Majoritatea dintre ele.

Al doilea motiv îl constituie lipsa de competențe și profunzime. Dacă pe bloguri mai găsești câte o persoană competentă, sau care măcar să îmbrace frumos o idee în cuvinte, pe vloguri, din cât am observat eu, cel mai adesea prezentatorul se îmbracă în haine frumoase, pentru că importantă e imaginea! Ce vreau să zic e că poți face un vlog aproape fără să ai niciun subiect. De exemplu, o zi din viața ta. Poate ziua este una absolut banală, și chiar dacă nu e, pe cine interesează cum ți-o petreci? Dar faptul că filmezi te face deja să ai un subiect, și anume casa sau strada pe care ai filmat-o, și deci îți dă falsa impresie că e un material bun de pus pe vlog. De multe ori nu e.

Pe de altă parte, m-aș uita cu interes la review-uri de diverse chestii, inclusiv tehnice, cum ar fi calculatoare, aparate foto, televizoare etc, făcute de oameni care chiar se pricep în domeniul respectiv. De exemplu, unboxinguri și testări ale unor camere foto făcute de fotografi profesioniști. Din punctul ăsta de vedere, cred că nișa culinară este una care se pretează foarte bine la vloging. La fel și cea de IT/hi-tech/gadgeturi, dar pe la noi nu prea am văzut. Și nu-mi ziceți de Buhnici.

Tags:
Comments
  1. Big like. Nici eu nu le am cu vloggingul si vloggerii. Prefer de 100 de ori sa citesc un articol, decat sa ma uit la un video, mai ales daca e mai lung de 3 minute.

  2. Ethos

    Și cu banalități în el.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: