Românul și casa

Nu că aș vrea eu să parafrazez titlul „Bătrânul și marea”, dar unele idei pătrund mai greu în peisagistica spațiului carpato-danubiano pontic. Idei cum este aceea a unor proiecte de case. Motiv pentru care, dacă vom intra pe pagina cu proiecte de case pe 1Design.ro, prima tendință a unora dintre noi va fi să strâmbăm din nas. Pentru că noi ne pricepem la toate, de ce am avea nevoie de niște arhitecți? Și totuși…

casa

Am văzut, nu demult, un anunț cu o casă de vânzare. Casa era mare, spațioasă, frumoasă, de fapt un adevărat căsoi, iar prețul era modic. De ce o vindea proprietarul? Pentru că la construcția ei s-a făcut o mică greșeală strategică: terenul pe care fusese construită era mic, casa a fost pusă în mijloc și practic nu avea grădină. Pe orice parte era mai puțin de un metru, gen, de la peretele din acea parte până la gard. Practic, după un timp oamenii care stăteau în ea au început să simtă că nu mai au aer și au vrut să o vândă. Din păcate, nici clienții nu se înghesuiau.

Când îți cumperi o bicicletă, îți permiți să greșești. Când îți cumperi o haină, îți permiți să greșești. Dar când îți ridici, cu banii strânși cu trudă, o casă, nu îți mai permiți să faci greșeli, pentru că acestea te costă foarte mult sau sunt ireparabile. Din acest motiv este foarte util ca înainte de a pune prima cărămidă sau de a turna fundația să analizezi cu atenție o listă cât mai amplă cu proiecte case cu etaj, proiecte case mici, proiecte case parter etc și să consulți niște specialiști care te pot ghida în această direcție. Mult mai bine așa, decât să pornești bazându-te pe câteva idei pe care le ai dar pe care nu le-ai discutat temeinic cu o echipă de arhitecți pricepuți și mai târziu să îți pară rău. O discuție pe un forum de specialitate este și ea utilă, dar nu suficientă.

Cu toate acestea, mulți dintre noi se bazează, după cum spuneam, pe câteva idei proprii și cam atât. Ba mai mult, unii au păreri cu totul insolite despre cam care ar fi rolul unui arhitect sau peisagist, după cum puteți constata singuri lecturând articolul de la http://www.vice.com/ro/read/arhitectii-peisagisti-din-romania-si-clientii. Dacă v-ați decis să vă faceți o căsuță a voastră și sunteți în etapa studierii de proiecte de case, fie că e vorba de proiecte case cu etaj, fie că sunt proiecte case mici sau proiecte case parter, pentru toate variantele arhitecții de pe 1design.ro se angajează să vă ajute și să vă ofere sfaturi pertinente. Sau, cu cuvintele lor:

In spatele fiecarui proiect se afla o idee. In spatele fiecarei idei se afla o echipa condusa de arhitecti profesionisti care aduc inovatie in fiecare proiect.

Comments
  1. Cred ca rolul nostru este doar sa spunem ce dorim, in rest… sa-i lasam pe altii sa-si faca treaba la care se pricep cel mai bine.

  2. Ethos

    Păi putem și colabora cu ei. Problemele încep atunci când ne luăm după noi în domenii în care nu ne pricepem.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: