Agricultura, încotro?

Când eram mic, locuiam la bunici, la țară. Vara, vedeam zilnic o mulțime de oameni pe câmp, cosind iarba, adunând fânul în căpițe și apoi aducându-l acasă cu carele trase de vaci sau cai. Primăvara semănau pământul iar toamna culegeau roadele. Și bunicii mei aveau pământ așa că eram și eu prezent acolo mai mereu, la muncile agricole. Viața era simplă dar frumoasă, ca și amintirile mele din acea perioadă.

munca campului

Se spune că fiecare generație, odată ajunsă la maturitate, are impresia că timpurile s-au schimbat și că copilăria ei a fost cea mai frumoasă. Cu toate acestea, oricât de obiectiv aș încerca să privesc, imaginea satului meu din prezent nu poate să îmi apară altfel decât dezolantă. Pământul este pustiu. Cel mai adesea, cei care îl lucrează sunt bătrânii care abia se mai pot ține pe picioare. Restul, tinerii în special, au ales alte căi, spre țări mai din vest, cultivând și muncind alt pământ. În timp ce locurile pe care le semănau odată părinții și bunicii lor au rămas de izbeliște.

În aceste condiții, îmi face o deosebită plăcere să vă prezint un magazin cu specific rural și horticultor, respectiv ogorul.ro. „Ogor inseamna tarina, pamant, camp, lan. Ogorul e originea dar si finalitatea. Tot ce vinde Ogorul intereseaza ogorul, rodeste ogorul, il creste,are grija de el. E un nume care vine din timpuri vechi, cand lucrurile erau simple, cand ogorul era mama, tata, casa, lucrul pretuit cel mai mult. In ogor ne stau radacinile atat ca popor cat si ca necesitate.” Orice magazin online ce are în paginile lui o astfel de descriere nu poate decât să fie opera unor oameni cu pasiune și implicare pentru un domeniu acum aproape ajuns în uitare.

Concret, de pe acest magazin putem comanda, online, din confortul propriului nostru fotoliu, diverse utilaje agricole, dar și pentru casă și grădină, la prețuri înțeleg că rezonabile, eu necunoscând domeniul. Prețul unui motocultor, de pildă, începe de la 1884 de lei, în timp ce o motosapă costă sub 500 de lei. Nu-i mult, dacă ne gândim că până și o sapă manuală te costă ceva, depinde de unde o cumperi. Site-ul este rapid și ușor de navigat, produsele sunt grupate frumos pe categorii și pot fi sortate după preț, denumire etc. Există mai multe filtre pe care le puteți aplica pentru a găsi mai repede produsul dorit. De exemplu, puteți specifica să vă afișeze doar masini de tuns iarba electrice, sau doar masini de tuns iarba produse de o anumită firmă. Pentru că da, sunt nu mai puțin de 7 producători de masini de tuns iarba pe site-ul acesta.

O gamă bogată de produse și, cel mai important, mi se șoptește din culise că Ogorul Retail, parte a grupului de firme BRISE, are și niște programe de finanțare pentru legumicultorii cu posibilități de investiție limitate. Așadar, iată că se poate crea și în România anului 2016 un magazin competitiv, cu servicii profesionale și chiar europene, puse la punct, care să ajute exact un sector al economiei pe care, din păcate, aproape nimeni nu se mai gândește să-l ajute astăzi.

Iar pentru acest lucru, eu le mulțumesc.

Comments
 1. Wow. Nu cred c-am mai intrat de mult pe un blog unde întregul front page să fie advertoriale, nimic-nimicuţa personal.

  Felicitări cu semnul întrebării.

 2. Ethos

  Pe de-o parte, în ultimele săptămâni nu prea mi-am alocat din timpul liber pentru a scrie pe blog articole de care vrei tu, personale. Pe de alta, ceea ce vezi acolo cu pământul nelucrat, cu tinerii care pleacă peste graniță – acelea sunt opinii personale. Când zic că îmi place ideea site-ului cutare, aia e iarăși opinie personală, chiar dacă din categoria „de unde ne putem cumpăra cutare lucru”.

 3. Nu-i vorba că “de care vreau eu”. Citesc şi destule bloguri scrise de profesionişti, în care discută teme profesionale – e drept, nu-s români, da’ ca idee. De exemplu citesc un blog Errata Security. Chestiile personale nu-s atât de importante.

  Ce-i cert însă e că advertorialu’ nu merită cele 60 de secunde pentru a-l parcurge. Simpla prezenţă a interesului comercial pătează, colorează ideologic articolul, şi-l face indigest.

  Mă rog, e doar părerea mea – dacă tu zici că-ţi dă clic lumea pe linkuri şi-i în general interesată … *go you*.

 4. Ethos

  Uite, asta-i o întrebare ideologică pe care încă n-am rezolvat-o. Vezi și articolul Pentru cine scriem pe bloguri. Cred că ar merita tratată mai pe larg, nu aici în comentarii, ci într-un articol separat, sau mai multe.

  Pe de altă parte, articolele nu se scriu tot timpul numai pentru cititori, sau numai pentru anumiți cititori. Iar cititorii pot alege, folosind instrumentele pe care fiecare site/blog le pune la dispoziție, articolele pe care doresc să le citească și peste care doresc să sară, în funcție de preferințe, domenii de interes, scopul căutării (dintre cei care vor intra via Google pe un articol ce prezintă sape și greble, probabil mulți vor dori să cumpere sape și greble, nu să citească eseuri și poezii despre pământul strămoșesc).

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: