Atenția și cauciucurile de iarnă

A circulat zilele trecute pe unele bloguri un clip mai vechi, din 2015, despre un acccident în lanț pe autostrata i-80 din Wyoming. De fapt, sunt mai multe clipuri cu înregistrări live de la fața locului, vă pun unul mai scurt. Observați că ciocnirile s-a derulat pe parcursul a multe minute, inclusiv după ce au venit unele mașini de deszăpezire.

Ce s-a întâmplat? O primă mașină s-a împotmolit, sau a făcut accident, după care, datorită ceței foarte puternice și a zăpezii, mașinile care au venit din spate, chiar dacă multe din ele nu circulau cu viteză foarte mare, nu au avut cum să frâneze sau să ocolească. În scurt timp toată șoseaua a fost blocată. În această situație, chiar dacă frânai la timp, erai până la urmă tamponat de cineva din spate. Zeci de mașini și camioane au fost implicate în acest tragic accident!

Când vedem accidente de genul acesta, nu putem decât să ne îngrozim de inconștiența șoferilor care trec în trombă pe lângă noi sau aleg să circule chiar și acum, pe drum de iarnă, cu cauciucurile lor de vară. Ce e de făcut, deci? Sunt câteva lucruri simple. Redu viteza în condiții de vizibilitate scăzută și drum alunecos! Circulă cu mare atenție! Sună a truism, dar e un sfat ignorat. Alege Anvelope Nokian de la un furnizor serios, în loc de niște anvelope obișnuite! Sunt mai scumpe, dar sunt anvelope Nokian, au pagină pe Wikipedia iar compania finlandeză e specializată pe anvelope de iarnă și singura facilitate de testări permanente pentru așa ceva din lume.

Accidentul de pe i-80 Wyoming

Și, de fapt, ce înseamnă „scump”? Pe premiumanvelope.ro, prețul unor cauciucuri Nokian începe de la 165 de lei. Mai bine să rămâi cu anvelopele tale de vară, ca să economisești niște sute de lei? Cât costă reparația unei întregi mașini stricate? A unei caroserii? A unui motor? Dar viața unui om? Dar a doi oameni?

Bineînțeles, anvelopele Nokian nu rezolvă toată problema. Credeți că mașinile din clipul de mai sus nu aveau anvelope corespunzătoare? Probabil că toate aveau. Dar când nu vezi la câțiva metri în fața ta și drumul e acoperit cu zăpadă, ce mai poți face? Nu poți opri mașina, mai ales dacă are tonaj mare, în câteva secunde. Tocmai de aceea, adaptarea vitezei la condițiile de trafic și atenția constituie factorii cei mai importanți. Dar, pe lângă aceștia, nu te zgârci la niște cheltuieli în plus.

O mașină implică faptul că ai și cu ce să o întreții. Altfel, mai bine circuli cu autobuzul. Cel puțin nu vei periclita viața celor din jurul tău.

Lasă un răspuns