Ce este airsoftul?

Unul dintre cele mai interesante hobby-uri despre care am auzit recent se numește airsoft. Pe scurt, airsoftul este un sport distractiv, cu specific bărbătesc și care implică utilizarea anumitor arme, dar care este totodată, paradoxal, destul de sigur. Bănuiesc că mult mai sigur decât un banal joc de fotbal sau de hokey. Pentru că armele implicate în acest joc sunt arme speciale, cu bile din plastic, numite replici airsoft.

intalnire airsoft

Ziceam că nu știam nici eu prea multe despre acest sport. Am aflat câteva informații documentându-mă pe Wikipedia. Această activitate inedită își trage rădăcinile din Orient, mai exact din Japonia anilor 1950. În acel moment, la scurt timp după război, japonezilor le era foarte dificil să-și facă rost de arme de foc, și cineva a inventat aceste replici airsoft, concepute special pentru a nu răni sau leza integritatea fizică a participanților, care au prins. Probabil au constituit un fel de supapă pentru cei care voiau să-și exerseze tehnicile militare într-un mod interactiv, dinamic dar pașnic.

Astăzi sportul este răspândit pe mai toate continentele, inclusiv în Europa. O competiție de airsoft simulează o acțiune militară și se adresează prin asta, evident, mai ales bărbaților. Concret, participanții se întâlnesc undeva, în verde sau într-o pădure, formează echipe și încep să se „vâneze” unii pe alții. Jocul poate implica diverse strategii militare, emulând cât se poate de bine tactica reală de război, jucătorii pot purta costume militare dar evident nimeni dintre ei nu se află într-un pericol real. O modalitate foarte frumoasă de a-ți petrece timpul liber, de a-ți face prieteni, de a face mișcare și de a-ți dezvolta abilități tot mai puțin folosite în zilele noastre, când suntem predispuși la o viață sedentară, la birou. Iată cum, în mod aparent paradoxal, un joc cu arme (dar nu de foc, ci airsoft!), în loc să fie periculos, este de fapt benefic pentru sănătate!

Unde se găsesc în România astfel de arme și cât costă ele? Unul dintre agazinele ce apar listate în paginile Wikipedia este airsoft6.ro. Pe site găsim produse ca pistoale, sau replici airsoft de dimensiuni mai mari, iar ele se numesc replici, după cum spuneam, nu pentru că nu ar fi originale, ci pentru că nu sunt arme reale de foc. Prețurile încep de la o sută și ceva de lei, adică sunt absolut rezonabile, zic eu, pentru că e vorba de pistoale și arme care, deși nu omoară, nu sunt nici de jucărie, având bile și diverse mecanisme de propulsare a lor, de exemplu cu aer comprimat.

Tot de la ei puteți cumpăra și muniție sau echipament militar, iar singura piesă de echipament cu rol de protecție o constituie ochelarii. Pentru că da, ochii sunt totuși sensibili, asta o vedem și dacă ne intră o musculiță în ochi.

Cam asta e, în mare, cu airsoftul. Mai multe puteți afla chiar pe site-ul acestui magazin, sau vă puteți abona la clipurile lor video, pentru că oamenii de acolo sunt pasionați de ce fac, au și canal YouTube, așa că puteți intra în legătură cu ei ca să vedeți prezentări la diverse arme și echipamente specifice, să cereți sfaturi, să organizați ieșiri sau competiții și să treziți generalul de geniu care doarme în voi. 🙂

Lasă un răspuns