Gânduri despre alegerile din 2016

Am citit zilele acestea mai multe păreri despre, bineînțeles, rezultatele alegerilor. Unul dintre partide a părut să suscite un interes mai mare decât restul. Nu e vorba despre PSD, care a câștigat alegerile la scor, ci despre USR. Partidul lui Nicușor Dan a obținut, la circa 6 luni de la crearea sa, în jur de 9% din voturile exprimate de români. Cum PMP sau ALDE n-au obținut nici măcar 7%, reușita USR-ului este demnă de luat în seamă.

Abraham Lincoln

Avem un partid nou pe scena politică. Paradoxal, unii au fost dezamăgiți de acest 9%. Se așteptau ca USR să ia mai mult. După părerea mea, 9% este mai mult decât poate duce partidul, dar totodată explicabil. Lumea nu a votat cu USR pentru că și-a pus speranțele în ceva nou. Lumea nu a votat cu Nicușor Dan pentru că a vrut să elimine corupția pesedistă. Oamenii au votat astfel pentru că n-au avut alte alternative de dreapta.

Tradițional, românii se împart în „de stânga” și „de dreapta”. Cam jumătate dintre ei votează de când lumea cu partide de dreapta și cam jumătate cu PSD-ul, care e singura alternativă de stânga. Anul acesta PSD a obținut un punctaj detașat, pe fondul unui guvern tehnocrat perceput ca fiind slab și a unui președinte penelist dezamăgitor. Cei de dreapta „hard-core” au votat în continuare cu dreapta. Numai că acolo nu ai cu cine vota.

PNL-ul îmi apare, în ultima perioadă, ca o epavă pe cale de descompunere. A absorbit PD-ul lui Blaga dar nu a crescut cu ocazia asta; l-a absorbit și l-a devorat. A avut-o în frunte pe Alina Gorghiu, de gafele căreia au râs o mulțime de bloggeri. A mers pe mâna unui președinte sas și a avut ghinion. N-au reușit să se organizeze nici măcar la locale, au schimbat candidatul la primărie de 4 ori, au fost de-a dreptul penibili.

ALDE este în crdășie cu PSD-ul. PMP-ul este partidul lui Băsescu și al Elenei Udrea, care au fost la putere. Ce rămâne în dreapta? USR-ul. Un partid nou, imatur, fără o platformă, fără forță politică, dar singura opțiune dacă e să-l compari cu PNL-ul. Așa că tinerii și o parte a intelectualilor au votat USR. O parte din voturilor care în anii trecuți au mers spre PNL și PD au ajuns acum la USR, perfect explicabil.

În urma alegerilor, eu am rămas cu 3 întrebări. Prima, de vreme ce PSD + ALDE au peste 50%, sunt curios dacă UDMR va intra la putere. A doua, sunt curios care va fi evoluția (sau involuția) acestui USR apărut peste noapte și probabil finanțat de servicii. În sfârșit, a treia întrebare este mai mult o nedumerire: în condițiile în care nu ai cu cine vota, de ce faceți caz că numai 40% dintre noi am fost la vot? Nu este adevărat că avem nevoie de mai mulți votanți. Avem nevoie de mai multe opțiuni politice.

Dar da, eu am votat.

Comments
 1. Cine’s dom’le serviciile alea care finanţează partide? Finanţează şi particulari? Că poate mă bag.

 2. Lamiita Petre

  Nu am nicio curiozitate pentru politica de azi in Romania. Mereu aceleasi Marii dar cu alte palarii…

 3. Ethos

  @Alex

  Păi ar fi cel român de informații și cel național anticorupție. Nu mă uit la televizor. Dar am înțeles că membrii USR care s-au perindat pe la diverse emisiuni, gen în campania electorală, nu știau bine limba română dar erau însoțiți de 1-2 consilieri. Deci au avut finanțare. Băsescu are un răspuns pe Facebook din care lasă să se înțeleagă că ar putea fi vorba de așa ceva. Cristoiu o zice mai clar pe blogul lui. Și se leagă.

  @Lămîița Petre

  Este și asta o opțiune. Dreptul la vot e un drept, nu o obligație. Poți alege să nu votezi.

 4. Singurul personaj de genul ăsta ar putea fi Clothilde Armand, care a cam trăit între franţuji înainte să revină în România.

  Ai un link către zicerile lui Cristoiu?

 5. Ethos

  Aş vota USR, dar mi-e teamă că după alegeri, dacă partidul lui Nicuşor Dan va intra în Parlament, deputaţii şi senatorii USR vor fi comicii vestiţi ai scenei noastre politice ca neisprăviţi în materie de politică. Asta deoarece va fi greu pentru Servicii să pună pe lîngă fiecare parlamentar USR-ist un ofițer care să-i spună că nu-i frumos să te scobești în nas cînd se votează legi organice.

  De aici.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: