2016: Dezvoltatorii infrastructurii BNR

Presa de la noi din țară s-ar putea împărți în două categorii: o parte care ne prezintă informații de cancan și o parte cu informații interesante, relevante. În prima categorie intră, dacă vreți, toate știrile despre ce-a mai făcut cutare vedetă sau cutare actor, ca și cum viața lor ar fi importantă, ca și cum ele ar conta, ca și cum ele ar avea un cuvânt de spus într-un alt domeniu decât cel al hainelor cu care se îmbracă fanii lor. În categoria a doua intră știrile politice, economice sau de altă natură despre factorii decidenți, despre substraturile realității cotidiene, despre factorii care fac ca prețul pâinii să urce sau să coboară peste o lună. Despre lucrurile importante.

stiri

Faptul că există aceste două categorii este perfect normal. Problema e că știrile din a doua categorie, adică cele importante, sunt foarte puține și nu prea au vizibilitate. De exemplu, știați că Banca Națională a României (BNR) era în căutare de furnizori pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații și a rețeli de comunicații interurbane RCI? În octombrie două entități comerciale au depus oferte pentru BNR: este vorba de Teamnet  Engineering Romania și de Telekom Romania Communication, parte a trustului Telekom. Valoarea contractului era estimată la circa 7 milioane de lei.

Eu, de exemplu, mi-aș dori să citesc mai des astfel de știri și mi-aș dori să aflu cine sunt actorii principali de pe scena economică românească. De exemplu, Ymens Teamnet este parte a grupului Teamnet, care mai cuprinde Teamnet Engineering și Teamnet Dedalus. Grupul a fost fondat în 2001 la Ploiești și controlat, inițial, de Sebastian Ghiță. Tot Teamnet are o ramură Teamnet România și Teamnet International. Iar numele vă poate suna cunoscut dacă vă aduceți aminte că anii trecuți ei organizau cursuri intensive gratuite de IT și că pe viitor își propun să deschidă un centru de automatică în România, unde vor face drone. Ceea ce e cu atât mai interesant cu cât vorbim de o companie românească. Iar de Telekom bănuiesc că ați auzit și știți cine sunt.

În schimb, eu aflu de la televizor pe ce dată va avea loc un anumit concert. Nu zic nu, e important și asta, dar aș vrea să văd mai multe știri cu greutate în prim-plan. Parcă, în noianul de evenimente care se succed pe plaiurile noastre mioritice, n-ar strica o hartă cu niște repere, pe baza cărora să poți identifica rapid mutările principale de profunzime, să poți face o estimare e evoluției politico-economice a zonei. Cum o faci, depinde de cât de inteligent ești. Dar iată o deducție logică foarte simplă: dacă eu aș fi student sau masterand în IT, iar anul viitor aș afla că Teamnet organizează în orașul meu un alt curs intensiv, păi m-aș duce cu viteza fulgerului acolo și m-aș implica total, pentru că 70% dintre cursanți au fost apoi angajați în cadrul Teamnet România, iar firma se înscrie la modernizarea infrastructurii BNR și dezvoltă drone.

A, și în caz că vă întrebați: Teamnet a câștigat contractul cu BNR.

Lasă un răspuns