Aplicații practice ale netului: găsirea unui job

În articolul de față vă propun dă discutăm despre joburi sau locuri de muncă, în străinătate sau în țară, găsite cu ajutorul internetului. De ce? Pentru că internetul este deja prezent peste tot, inclusiv la sate, lumea îl folosește pentru a se distra, dar unii dintre noi îl folosim și în scopuri practice: ne comandăm produse pe net, ne plătim facturile online. Angajări se pot face online? Eu zic că da. Și zic că, uneori, îți găsești un job mai bun cu ajutorul internetului decât bătând din poartă în poartă.

aplicare la un job

Să luăm ca exemplu un oraș mare, cum e Iașiul. Și așa se spune că moldovenii sunt săraci, că sunt mai puțin inteligenți, hai să demonstrăm contrarul. Deci, vorbim de piața locurilor de muncă din Iași. Ce posibilități are un ieșean pentru a-și găsi un job într-un domeniu pe care îl cunoaște și care îi place? Prima metodă ar fi cea offline. Se duce la diverse magazine sau fabrici din oraș, întreabă în stânga și în dreapta, își sună cunoscuții, citește afișele cu angajări de pe stradă. Și poate că găsește ceva. Dar nu este mult mai simplu să intre pe un site cu locuri de munca in Iasi și să caute acolo un post? Problema unui oraș mare este că nu-l poți parcurge pe jos. Ar trebui să cumperi un ziar cu anunțuri, dar acesta costă, poate nu cuprinde toate anunțurile relevante și după o săptămână sau două este perimat. Mult mai simplu (și gratuit) este să ai la dispoziție un site de joburi online, unde poți filtra doar locurile de muncă din orașul tău, sortându-le după diverse criterii: salariu, domeniu de activitate, cerințe sau nivel (începător, senior etc). Cel puțin site-ul din link poate face aceste lucruri.

Și CV-ul ți-l poți depune, acum, online. De fapt, este chiar o idee bună. Pentru că ce faci cu CV-ul de pe hârtie, unde îl duci? Cum ajunge CV-ul tău sub ochii potențialului angajator? Cel mai simplu, după mintea mea, în anul de grație 2017 al secolului XXI, este tot să intri pe un site ca acesta, să completezi un model de cv online și să speri la ce-i mai bine. Un angajator care intră pe un astfel de site pentru a da un anunț poate că va consulta și modelele de CV-uri depuse deja acolo de cei care-și caută joburi în domeniul lui. Iar numărul mare de anunțuri pe care acest site le conține ne arată că există destui angajatori care știu să folosească calculatorul și internetul.

Sigur, mai sus am dat exemplu de locuri de muncă în Iași, care e un oraș mare. Într-un oraș mic, cum este cel în care locuiesc eu, nu sunt atât de multe firme și e mai ușor să afli când una dintre ele face angajări, chiar dacă nu intri pe net. Dar și la mine țin minte că, acum câțiva ani, am fost la forțele de muncă să întreb de niște joburi pe calculator și m-au trimis ăia undeva unde patronul n-avea nevoie de un operator PC, ci de un vânzător, care numai tangențial trebuia să se priceapă și la utilizarea computerului. Iar despre cazul în care ești interesat de piața de locuri de munca in strainatate, nici nu mai discut: fără internet, cum să iei legătura cu firmele care fac angajări?

În concluzie, spre deosebire de alte surse de distracție care ne costă bani și nu ne returnează nimic din punct de vedere financiar, cum este mersul la un film sau la un concert, internetul ne permite să ne relaxăm dar ne oferă, totodată, și posibilități practice de a ne mări câștigurile sau chiar de a ne găsi un job. Din fericire, din ce în ce mai multă lume, chiar și în România, începe să folosească netul la adevărata lui valoare. Iar asta nu poate decât să aibă efecte pozitive la nivelul anunțurilor de angajare în particular și a societății per ansamblu, în general.

Lasă un răspuns