Cum optimizezi găzduirea unui blog

Din 2004, de când blogurile au început să devină populare și în România, și până astăzi, puține lucruri s-au schimbat în domeniul găzduirii. Să zicem că vrei să îți deschizi un blog. În mod firesc, vei opta către WordPress, care este cea mai populară și flexibilă soluție pentru așa ceva. După care vei căuta o firmă care să ofere găzduire wordpress de calitate. De găsit, vei găsi o mulțime de oferte de găzduire web la prețuri derizorii, adică foarte mici. Problema e că aproape niciuna dintre aceste oferte nu este optimizată pentru platforma WordPress. Și astfel bloggerul trebuie să se transforme într-un programator.

blogger

Nu exagerez deloc. Dacă sunteți deja blogger sau faceți parte dintr-un grup dedicat lor de pe Facebook, știți deja la ce mă refer. Blogul aduce cu sine, nu de puține ori, o grămadă de probleme. În primul rând, după un timp începe să se încarce greu. Pentru asta trebuie să îi instalezi, de exemplu, un plugin de cache, care să optimizeze încărcarea paginilor. Dar tot nu-i de ajuns: dacă urci imagini mari, spațiul alocat pachetului tău de găzduire se va umple relativ repede, așa că trebuie să înveți și cum să-ți optimizezi imaginile. Să le redimensionezi, să le faci mai mici și mai puțin „voluminoase”. Sigur că aceste imagini mici nu vor fi pe placul celor care le vor privi, și aici e un alt dezavantaj, dar ideea principală e următoarea: încet-încet va trebui să te transformi din blogger simplu în expert în găzduire, optimizare și chiar programare. De ce?

Pe bune, de ce? De ce ar trebui ca un blogger să ducă grija administrării tehnice a blogului pe care scrie, în loc să se ocupe doar de scris? Sau de ce ar trebui să fie nevoit să angajeze pe cineva care să-i administreze și optimizeze blogul? E ca și cum orice șofer ar trebui să fie simultan mecanic auto și orice om care are un calculator acasă ar trebui să fie și un informatician strălucit. E absurd. Ei bine, există cel puțin o firmă care a realizat că scrierea trebuie separată de administrare și a preluat sarcina optimizării site-urilor și în particular blogurilor găzduite. Este vorba de cei de la Gazduire Enterprise.

wordpress

În primul rând, Gazduire Enterprise oferă pachete separate pentru găzduire web de calitate și găzduire wordpress. Apoi, găzduirea wordpress se împarte în două categorii, în funcție de arhitectura folosită: găzduire wordpress clasică, dar pe SSD-uri, care sunt mai rapide decât vechile hard discuri folosite încă de alte firme, și găzduire wordpress de top, prin EasyEngine. Și, deoarece pozele urcate pe blog mănâncă mulți octeți, primul și cel mai ieftin pachet EasyEngine vine cu un spațiu de 50 GB. Pentru comparație, wordpress.com oferă 3 GB. Concret, dacă ați insera în fiecare articol câte o imagine de 4 MB, care practic este o imagine uriașă, și dacă ați scrie câte un articol la fiecare două zile, ați umple acest spațiu în 68 de ani.

Dar stai, mă veți întreba, imaginile mari nu se încarcă mai greu? Ba da! Motiv pentru care pachetele lor folosesc EasyEngine, care e o arhitectură specială, optimizată pentru WordPress, cu cache și tot ce trebuie. Și astfel sarcina optimizării este preluată de pe umerii bloggerului pe umerii firmei de găzduire, în timp ce bloggerului îi rămâne să facă lucrul care-i place și la care se pricepe, adică să scrie! Iar asta e o idee minunată. O idee pe care, din păcate, nu am văzut-o până acum la aproape niciun alt furnizor de pachete de hosting de la noi. Cu toate că, la o simplă căutare pe Wikipedia, WordPress stă la baza a peste un sfert din site-urile de top din lume.

Sigur, rămâne de văzut și cât de bine au reușit să implementeze această idee cei de la Gazduire Enterprise. Anul acesta voi testa și eu, pentru prima dată, pachetele lor EasyEngine și sper să fiu mai mult decât mulțumit.

Comments
  1. Lamiita Petre

    Sunt total paralela cu tot ce inseamna astea. 🙁 Tot ce citesc nu pricep. Ma simti ca si cum as fi la clasa I si ar trebui sa invat alfabetul. Am crezut ca o sa prind din mers dar se pare ca prea multe nu am prins.

  2. Ethos

    Nimeni nu se poate pricepe la toate, Lămâițo! Nu-i nicio problemă.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: