Apicultura ca extra-activitate

Cumva, albinele au roit mai mereu în jurul meu, fără a mă mușca. La ce mă refer? În primul rând, am un amic virtual care se ocupă de albine. Are ceva ani la activ, cunoaște foarte bine domeniu, a avut și un forum de apicultură care a devenit faimos. Apoi, la fostul meu job, am avut colegi care erau apicultori. Chiar și directorul nostru a încercat ceva, la scară mai mică, nu știu cât de bine i-a ieșit. Dar aveam un coleg care deținea mulți stupi și făcea miere de diverse sortimente. De la el am mâncat prima și ultima dată miere de tei, și vreau să vă spun că, chiar dacă majoritatea oamenilor optează pentru renumita miere de salcâm, mie cea de tei mi s-a părut formidabilă.

albina

Totuși, până acum nu am avut nicio tangență directă cu acest domeniu. Anul viitor e posibil ca mama mea să rămână în pensie și, pentru că locuiește la casă, mă gândesc să-i propun să se ocupe puțin de apicultură. Sunt curios dacă va fi interesată. Stupi și roiuri se găsesc, dacă chiar cauți. Se găsesc și online: poți lua de exemplu un roi de albine de pe www.apis-donau.ro cu comandă în avans, pentru 300 de lei, și poți alege inclusiv rasa mătcii. Contează de la cine îl cumperi, e important să fie cineva cu experiență de apicultor, care se pricepe la așa ceva. Dar mai important decât investiția financiară, care bănuiesc că e mică, va fi investiția în asimilarea de cunoștințe.

Albinele sunt vietăți sensibile. Le trebuie anumite condiții de hrană și viață. Le trebuie anumiți copaci și flori, din care să-și facă mierea. Bănuiesc că, din acest punct de vedere, mierea polifloră este cel mai ușor de obținut, pentru că, dacă vrei miere de salcâm sau miere de tei (sau de altceva), trebuie să le duci în preajma unor salcâmi, a unor tei etc. Există perioade în care trebuie să le duci să se hrănească și perioade în care e bine să nu le muți. Există perioade în care trebuie să te ocupi de stupi. Trebuie să știi să le îngrijești și trebuie să știi câtă miere să iei și câtă să le lași, astfel încât să aibă ce mânca peste iarnă. Eu nu mă pricep dar, având colegi și prieteni care s-au ocupat cu așa ceva, știu că implică multă dăruire și este o activitate de finețe.

Dar apicultura este și o activitate frumoasă, relaxantă, care-ți poate ocupa într-un mod plăcut timpul liber (cu mențiunea că timpul tău liber trebuie cumva să se plieze și pe necesitățile lor). Iar mierea este nu numai un aliment foarte bun și sănătos, ci și un aliment destul de scump. Și, dacă nu vrei să vinzi, cel puțin ai putea să îți procuri pentru tine necesarul de miere, având grijă de albine. În afară de miere, mai poți obține propolis, polen sau faguri. Nu știu exact ceara la ce se folosește.

În sfârșit, pentru cine are casă, pentru cine locuiește la țară, poate merită să ia în considerare și această activitate frumoasă. Mai ales că acum pe net există deja surse de informare, de exemplu Apis Donau, site-ul menționat, are un blog cu articole foarte bune pentru începătorii și pasionații de apicultură. Cum ziceam, pentru mine asta va fi o discuție de viitor, cu mama mea. Dar dacă printre voi există persoane care doresc să se apuce de anul ăsta, având în vedere că vine primăvara, dați-le un telefon celor de la Apis Donau din timp, pentru că văd că stupii se eliberează doar pe bază de comandă în avans. Deci poate nu se găsesc așa ușor, pe toate drumurile.

Lasă un răspuns