Avem și noi judecători ca americanii?

O știre de la sfârșitul lunii trecute spune că Donald Trump a suspendat timp de patru luni admiterea de refugiați sau imigranți în Statele Unite și că a interzis timp de trei luni intrarea în SUA a cetățenilor din următoarele șapte țări: Iran, Irak, Yemen, Siria, Sudan, Somalia și Libia, state majoritar musulmane. Fără îndoială că ați auzit de această știre la vremea ei, dat fiind că a creat vâlvă și a generat numeroase proteste. Poate însă nu ați auzit de judecătoarea Ann Donnelly.

Ann Donnelly

Ann Donnelly este judecătoare în cadrul Tribunalului Federal din Brooklyn, New York. Ea a a primit câteva sesizări de la niște asociații de apărare a drepturilor omului, pe tema decretului lui Trump. Practic, decretul dat vineri a dus la oprirea în aeroporturi a unor musulmani care erau deja porniți spre State cu câteva ore sau zile înainte și au ajuns imediat după emiterea acestui decret, așa că urmau să fie expulzați înapoi. Ann Donnelly a oprit expulzarea acestor persoane deja intrate, în cazul celor care erau cu actele în regulă. Așadar, a anulat parțial decretul lui Trump, pentru ele.

Evident, administrația prezidențială a declarat ulterior că decizia judecătoarei nu va produce efecte semnificative asupra aplicării acestui decret, pentru că de acum înainte oricum nu se va mai putea intra, acela fiind un caz particular. Dincolo de asta, eu mă întreb câți judecători de la noi ar fi fost în stare să se opună în acest mod unei decizii hai să nu zic a președintelui, ci a șefei DNA, Laura Codruța Koveshi.

Pentru că poate împotriva președintelui s-ar mai găsi câțiva care să se opună. 🙂

Lasă un răspuns