Chitosanul între mit și realitate

Se dă un site care vinde capsule de slabit, atât de populare în ultima vreme. Pe lista cu ingrediente apar: morosilul, advantra z, chomaxul, extractul de fasole albă și, la loc de cinste, chitosanul. Se pune întrebarea: cât sunt de bune, utile, naturale și eficiente aceste substanțe, ca adjuvanți într-o cură de slăbire? Ajută cu adevărat la slăbit sau sunt doar chestii pe care dai banii degeaba?

metode de slabit

Acum un an și ceva, pe când sora mea locuia în România, am văzut la ea două cutii cu capsule de slăbit. Reticent cum sunt din fire, i-am spus că le ia degeaba, că mai bine face exerciții, sport, mișcare. Aparent eu eram cel ignorant: mi-a zis că se cântărește cu regularitate și că în ultimele două săptămâni a slăbit nu-știu-câte kilograme. Așadar, ar putea fi cu adevărat utile aceste pastile? Să vedem ce efecte au ingredientele.

Dacă dai o căutare după chitosan, găsești o mulțime de articole pe bloguri și site-uri cu profil medicinal sau de sănătate, în care numele chitosanului este asociat cu reducerea colesterolului și a grăsimilor. Pe site-ul slimsun.ro, chitosanul e prezentat ca o substanță ce inhibă absorbția grăsimilor, formând la nivelul tubului digestiv o masă gelationasă care prinde grăsimile și le elimină. Mai este prezentată și ca având efecte de detoxifiere pe această cale. Chitosanul apare și pe wikipedia, deși pagina din limba engleză este ceva mai rezervată, spunând că efectul de slăbire este limitat și controversat.

Pe mine ideea de a ingera o substanță ce formează la nivelul intestinului un fel de țesut vâscos ce prinde și elinină lipidele îmi face pielea să se încrețească. Adică personal nu aș recurge la așa ceva pentru a slăbi. Din fericire, eu nu am nevoie de cură de slăbire, așa că nu voi fi confruntat cu această dilemă.

Desigur, chitosanul este doar unul dintre ingredientele capsulelor amintite. Care este efectul lor, per ansamblu? Cred că în cazul anumitor structuri sau tipuri de metabolism, ele te pot ajuta. De exemplu, alte ingrediente inhibă pofta de mâncare, un avantaj cert. E ca la medicamente: unele merg mai bine la anumite persoane, altele nu. Și mă gândesc că fetele care recurg la astfel de tratamente le aplică sinergic, alături de o dietă alimentară adecvată și de activitate fizică sau sport. Împreună, dacă mai adăugăm și un dram de efect placebo, necesar fie și pentru a te mobiliza și a-ți programa adecvat subconștientul, da, bănuiesc că au efect și înțeleg de ce unii reușesc să slăbească.

În sfârșit, acestea sunt gândurile mele. Dacă doriți să cumpărați pastile de slăbit bazate pe chitosan (alături de alte ingrediente), v-am pus un link de unde le puteți procura. Aveți și un număr de telefon pe site, sau le puteți comanda online, plătindu-le, cred, ramburs. Ba chiar puteți și să le returnați în termen de maxim 21 de zile de la achiziție, dacă nu sunteți mulțumite de ele, primind banii înapoi, după cum aflăm din pagina cu garanția acestor produse. Nu uitați însă de dietă și programul de exerciții fizice!

Lasă un răspuns