Cine lucrează pământul bunicilor noștri?

Dacă ați citit romanul Ion de Liviu Rebreanu, știți probabil că, pe vremea aceea, cea mai mare realizare a unui țăran român era să aibe pământ. Care pământ, desigur, este asimilabil terenului agricol. Cu cât aveai mai mult teren agricol, cu atât erai mai de vază în satul tău, cu atât parcă și pasul îți era mai apăsat pe ulița satului. Bunicii mei au locuit la țară și au fost gospodari, la fel ca mulți consăteni de-ai lor, având pământ, pe care îl lucrau aproape zilnic. Astăzi însă, când trec prin câte-un sat românesc, observ o cu totul altă imagine: aceea a unor terenuri agrare lăsate în paragină.

teren nelucrat

Dar cine să le mai lucreze, când bunicii noștri sunt morți sau bătrâni, în timp ce copiii și nepoții lor sunt stabiliți pe la oraș sau plecați prin țările calde? Totuși, cultivarea pământului devine, și pentru orășean, o perspectivă din ce în ce mai atractivă, în condițiile în care alimentele de la supermarketuri sunt tixite cu chimicale și uneori scumpe. Și există alternative. De exemplu, am văzut lunile trecute pe Facebook un tânăr care și-a făcut din cultivarea terenului familiei o mică afacere, iar acum vinde legume, prin intermediul rețelei sociale Facebook, celor care le comandă din orașul lui.

Așa că dacă ești tânăr și ai niște bunici care ți-au lăsat moștenire un teren aflat acum în paragină, iată o idee interesantă: investești o sumă de bani, îți cumperi niște instrumente adecvate și îți faci un mic business la țară. Dacă merge bine, ar putea fi extrem de rentabil. Pentru că acum nu mai trebuie să muncești pământul manual. De exemplu, nu mai trebuie să îl sapi cu o sapă de mână, cum făceai când erai mic. Îți cumperi frumos un Motocultor VIKING sau o motosapă, pe care – culmea comodității! – o poți comanda chiar de pe net, și o primești acasă, prin curierat rapid.

În paranteză fie spus, eu nu mă pricep la motosape și motocultoare, iar pe site-ul Tehnic Bazar văd că sunt șapte branduri sau mărci, incluzând nume ca Bertolini, Grillo, Ruris și Media Line, unele fiind lăudate ca având o durată de viață de câțiva zeci de ani dacă sunt folosite și întreținute corespunzător, iar asta e doar la categoria motocultoarelor și motosapelor, pentru că magazinul comercializează inclusiv aparate de muls, scule pneumatice sau pomple și hidrofoare. Ce vreau să zic, cu alte cuvinte, este că nu știu dacă motocultoarele Viking sunt cele mai tari din domeniu, dar veți găsi acolo aproape orice tip de motocultor și motosapă doriți, care să vă satisfacă orice exigențe.

Sigur, trebuie să cumperi și alte lucruri. Pământul mai trebuie stropit, irigat, dar dacă te atrage perspectiva unei vieți și afaceri la țară, astăzi e mai ușor ca oricând să optezi pentru ea. Deoarece pământ se găsește din belșug, n-are cine să-l lucreze, așa că nu vei avea o problemă în a cumpăra terenurile care îți fac cu ochiul. Iar dacă nu, cel puțin îți poți amenaja o grădină a ta, pe care să o lucrezi rapid și modern, câteva zile pe an, și din roadele căreia să mănânci hrană vie și naturală.

Lasă un răspuns