Cum să nu rămâi cu articole în draft

Dacă ai un blog, te poți trezi, după un timp, cu o mulțime de articole în draft, adică o mulțime de ciorne (articole începute și neterminate, pe care le-ai salvat dar nu le-ai publicat). Eu nu folosesc propriu-zis drafturile din WordPress, însă am un fișier (de fapt chiar mai multe) în care îmi notez tot felul de idei de articole. Am deschis acum un astfel de fișier și, omg! Sunt acolo o mulțime de note și însemnări, unele de anul trecut. Multe dintre ele, evident, nu mai sunt valabile astăzi, au „expirat” sau nu mai sunt de actualitate. Așa că întrebare: cum să faci astfel încât să nu rămâi cu idei neterminate și ciorne?

scris pe blog

Răspunsul cred că este foarte simplu: atunci când îți vine o idee, să treci să o scrii! Proverbul nu lăsa pe mâine ce poți face azi se aplică și în blogging. Dacă îți vine ceva în minte, probabil că cel mai bun lucru este să scrii atunci, pe loc. Și asta din două motive. În primul rând, scriind imediat ce ai de scris, nu riști să uiți și să-ți rămână draftul cu o frântură de articol, niciodată terminat, și la sfârșit să-l ștergi. În al doilea rând, am observat că dacă revii asupra unei idei pe care ai avut-o în urmă cu câteva zile, cumva piezi din acel elan pe care-l aveai când ți-a venit ideea. Adică cel mai propice moment să dezvolți ideea respectivă este pe loc. Dacă aștepți, ieși din acea stare, uiți anumite elemente, pierzi anumite perspective.

Să vedem și dezavantajele: de ce am păstra o ciornă (un draft) în loc să scriem articolul rapid, pe loc? La prima vedere, am putea considera că nu avem timp să dezvoltăm ideea pe loc, sau că articolul este unul mai complex, pentru care trebuie să ne documentăm, adică să-l lucrăm puțin, să-l aranjăm, să-l cosmetizăm, să-l facem perfect. Dacă aveți un blog elitist, în care scrieți mai răruț dar foarte bine, nu am nimic împotrivă. Eu pe de altă parte nu am pretenții de acest tip de la SunLog. Și consider că scriind un articol repede, îți exersezi mai bine mâna decât migălind la fiecare literă.

Așa că mă gândesc ca de acum înainte să nu mai fiu leneș și să pun în aplicare această metodă.

Comments
  1. Cristina Dragomir

    maxim vreo 20 am draft, in general sunt carti sau produse despre care mi-am propus sa scriu si nu am ajuns la ele. De obicei, cand imi vine, atunci scriu. Altfel, vorba ta, maine nu mai am elans i se duc naibii ideile si abordarea pe care o gandisem azi.

  2. Ethos

    Cred că asta e cea mai bună soluție, să scrii când îți vine. 🙂

  3. Mai depinde si de nisa pe care esti. De exemplu pe culinar chiar nu ai cum sa nu ai drafturi. Ar fi chiar mai rau daca nu ai avea pentru ca efectiv nu pot gati, poza si scrie o reteta in aceeasi zi si sa mergi zilnic in ritmul asta 🙂

  4. Ethos

    Bine, ai dreptate. Dar în mare ideea e așa: să nu rămâi cu chestii notate și nescrise, uitate acolo, din cauza delăsării. Asta merge și pe culinar, în situațiile în care găsești în draft idei de rețete de acum un an, pe care le-ai abandonat sau nu le-ai mai trecut pe blog.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: