De ce off road și nu de teren?

Englezismele pătrund tot mai mult în limba română, iar la ora actuală avem expresii ca anvelope offroad sau anvelope off road ieftine, în loc de anvelope 4×4 sau anvelope de teren, cum cred eu că ar fi normal. Dacă ai intrat să cumperi astfel de cauciucuri, din păcate eu nu vând, că sunt blogger. Comandă online anvelope 4×4 de pe un magazin nișat special pe așa ceva, dacă te interesează. Dar asta nu contează, pentru că aici doar discutăm, nu vindem piese și cauciucuri.

bmw de teren

Ziceam că cea mai bună descriere a anvelopelor de acest tip ar fi “de teren”. Asta pentru că “off road” înseamnă, practic, pe drumuri și pe lângă ele, prin noroi, zăpadă și drum de munte, pe ploaie sau cu soarele în ochi, cum de altfel ni se spune chiar în paginile magazinul din linkul anterior. Desigur, o unică sintagmă nu este de ajuns pentru a le defini în totalitate, deoarece mărimea lor, spre exemplu, depinde de tipul și modelul mașinii în cauză. Putem afla ce mărimi avem la anvelopele offroad de pe forumurile specialitate. Iar asta ridică o problemă în plus când vrem să le cumpărăm, pentru că un magazin obișnuit de piese auto poate că nu va avea tipul necesar de anvelope offroad pentru mașina noastră, la standardele de calitate pe care ni le dorim și la prețuri avantajoase. Așa că soluția unui magazin de nișă este și rămâne, probabil, una ideală. Dar asta nu contează și nu face decât să ne abată de la subiectul discuției.

Pe autostrăzi și drumuri cimentate, deplasarea se face ușor, iar cauciucurile mașinii se tocesc lent. În schimb, pe un teren denivelat, sau nebetonat, ai nevoie de un SUV cu tracțiune 4×4 și de niște cauciucuri pe măsură. Poate că, până la urmă, are importanță și de unde le cumperi. În sensul că, după cum vă ziceam, am răsfoit puțin site-ul din primul link și am văzut că se declară importatori direcți de anvelope off road de firmă, calitate despre care spun că se reflectă în prețurile practicate de magazinul lor. Și că, dacă nu ești dispus să mergi la ei la service, se deplasează ei la tine acasă, unde ți le și montează, pe principiul că dacă nu merge Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed. Ceea ce este, cum să vă zic, wow! Dar asta nu contează.

Și nu contează pentru că subiectul nostru din titlu este cu totul altul, respectiv unul de limbă: de ce aceste site-uri nu le spun, în loc de anvelope off road, anvelope de teren? Sau, ok, poate că subiectul e și despre magazinele de unde le cumpărăm. 🙂

Lasă un răspuns