Mobilitatea în marile orașe

Dacă locuiți în capitală sau dacă îi citiți pe unii bloggeri care sunt bucureșteni, poate ați observat că una dintre temele abordate de ei săptămânile trecute s-a referit la transportul în București în perioada sărbătorilor, care a fost infernal. Din acest punct de vedere, poate că ar trebui să acordăm o atenție sporită unor inițiative moderne, ecologice, care pot fluidiza traficul în acest orașe. Pe Mobility Week găsim o astfel de inițiativă interesantă, sub numele de Săptămâna Europeană a Mobilității.

mobilitatea in trafic

Cum ai putea crește mobilitatea într-o metropolă, dacă nu treptat, prin inițiative de acest gen? Săptămâna Europeană a Mobilității este un eveniment derulat între 16 și 22 septembrie a oricărui an și vizează informarea și responsabilizarea oamenilor, astfel încât aceștia să folosească alte mijloace de transport decât mașina. Ideea de bază a proiectului este că, într-un oraș supra-aglomerat, dacă fiecare dintre noi am face un efort să renunțăm fie și pentru o singură săptămână pe an la mașina personală, am aduce niște beneficii imense atât mediului înconjurător cât și sănătății noastre.

Mașina poate fi înlocuită cu mersul pe jos sau pe bicicletă. Iar aici trebuie spus că mașina este un mijloc de tranport pentru cei leneși. Din câte am văzut eu, în unele orașe mari, cel puțin la orele de vârf, poți ajunge mai repede cu bicicleta decât cu mașina acolo unde ai de ajuns. În afară de faptul că ajungi mai repede, faci puțin sport, ceea ce e mult mai benefic pentru sănătate decât statul pe scaunul din față al automobilului, economisești niște bani (de benzină, plus că uzura mașinii te costă mai mult decât uzura bicicletei), ajuți la fluidizarea traficului și reduci emisiile de dioxid de carbon.

Campania dorește o anumită propagare a acestui mesaj și responsabilizare a părților implicate. Desigur, nu doar cetățeanul obișnuit este parte implicată. Trebuie discutat și la nivelul conducerilor orașelor, al primăriilor, trebuie găsite soluții și programe adecvate care să stimuleze creșterea mobilității în astfel de moduri. Pentru că, de exmeplu, vedem cu toții poze pe Facebook cu artere principale lipsite de piste pentru cicliști sau cu locuri de parcare pentru biciclete (sau pentru persoane cu dizabilități) ocupate de mașini.

Dacă vreți să contribuiți cu ceva, site-ul Mobility Week are și pagină de Facebook, unde îi puteți da like. Este foarte bine că apar astfel de proiecte. Este foarte bine aleasă data sau perioada de desfășurare, dat fiind faptul că transportul în București în perioada sărbătorilor ar putea fi mult mai ușor dacă lumea ar participa, cu puțin timp înainte, la această săptămână a mobilității, și i-ar observa în mod practic avantajele. Un proiect util, care merită promovat atât de pietoni cât și de șoferi.

Lasă un răspuns