Soluții moderne de irigare

Bunicul meu locuiește la țară și are o fântână în curte. Și-a făcut-o el, aducând niște oameni să facă măsurători, să se asigure că există apă unde voia el să sape, și apoi făcând un puț nu foarte adânc. Apa este scoasă cu o găleată legată de un lanț, pe sistemul clasic de la țară, al fântânilor cu roată. Asta a fost însă acum câțiva zeci de ani buni. Pentru că astăzi suntem în 2017, soluția modernă este să-ți instalezi un sistem motorizat, practic o pompă submersibilă și niște țevi și robineți, și astfel ai apă în toată casa, fără să trebuiască să o scoți tu cu găleata din fântână.

pompa de apa

Ce vreau să zic e că deși încă și în zilele noastre există multe gospodării de la țară pe sistemul fântânii clasice, ar exista variante simple și eficiente care să-ți asigure debitul de apă necesar, fără să te racordezi la regia de distribuție a apei din zonă, dacă nu vrei, sau dacă ea nu ajunge în satul tău. De exemplu, pe braco-ventilatoare.ro găsești pompe submersibile pentru puturi de 4 inchi și de 6 inchi, pe care le poți folosi spre a-ți pompa apa necesară în mod automat. Instalarea lor inițială este ceva mai cu schepsis, pentru că trebuie să măsori foarte bine diametrul puțului, distanța de la nivelul apei la robinet (bănuiesc că mai ales pe verticală), debitul preconizat (în funcție de volumul de apă și numărul de robineți) etc, dar pe site găsești informații ajutătoate și poți apela, în caz de nevoie, la specialiștii lor. Dacă însă ai deja o astfel de pompă și vrei să o înlocuiești, lucrurile sunt mai simple.

O pompă submersibilă pentru puțuri poate fi folosită cu succes tot într-o gospodărie de la țară și pentru alte lucruri, cum ar fi alimentarea cu apă a unui sistem automat de irigații pentru grădină. Astfel ai avea apa necesară într-o seră, într-un solar, într-o grădină, indiferent de condițiile meteorologice, și știm cu toții că acestea uneori ne joacă feste și ne oferă secete prelungite. În sfârșit, înțeleg că există și aplicații industriale ale acestor pompe, deși nu mă întrebați care.

Pentru că astăzi e foarte ușor să comanzi, iată, inclusiv pe net, pompele submersibile de care ai nevoie, mă gândesc că o comună de la țară ruptă de lume, fără alimentare la apă, ar putea să-și facă singură, dacă ar fi oamenii gospodari, o mică stație de apă, găsind o resursă de apă într-o zonă cu o altitudine mai înaltă și făcând acolo un mic bazin. Nu știu exact cât ar fi investițiile dar n-ar mai plăti în fiecare lună apa consumată. Apă care, pe mine la oraș, vreau să vă zic că mă costă o grămadă de bani.

Site-ul BRACO din linkul anterior se pretează și la necesități mai mari, sau industriale, pentru că vinde pompe submersibile de diferite tipuri dar și pompe de drenaj sau pompe industriale de suprafață, asta pe lângă o serie de ventilatoare și motoare electrice, așa că, indiferent de ce sistem de alimentare cu apă doriți să vă instalați, la țară sau la oraș, mă gândesc puteți găsi ceva potrivit la ei.

Lasă un răspuns