Camerele foto de pe OLX

De ceva vreme, mă uit și eu pe OLX, în general după camere foto ieftine. E o experiență interesantă. Destul de mulți oameni au impresia că aparatele lor de acum 5 ani valorează aproape cât unele noi. Sau măcar pe jumătate. Impresia este, evident, falsă. Iar ciocnirea cu realitatea îi va face probabil pe unii să se lase de dat anunțuri, zicând: “Ah, OLX m-a dezamăgit, nu găsești cumpărători serioși!”. 🙂

camere foto

Acum câteva luni, în toamna anului trecut, cineva cerea pe un Samsung WB700 peste 300 de lei. Pe hârtie, specificațiile sunt bune: compactă de buzunar, 200 de grame, zoom de 15x, lentile Schneider Kreuznach, superioare celor Samsung, 14 MP, unghi larg de 24 mm, stabilizare a imaginii etc. Dar fotografiile pe care le scoate sunt cel mult mediocre. Ulterior a scăzut prețul la 270 de lei. Acum o vinde fără încărcător, cu 200.

O altă persoană cerea pe o compactă mai modestă (dar care face poze mai clare) 200 de lei. Ulterior, neputând s-o vândă, a scăzut prețul la 150 de lei și a eliminat cardul de memorie din anunț. I-am oferit 100 de lei pe ea. S-a gândit o jumătate de zi și a zis nu. Spre seară s-a răzgândit, semn că nici la 150 de lei nu avea ofertanți. În aceeași zi, altcineva a postat un anunț cu o cameră similară, pe care cerea 350 de lei.

Altcineva voia să vândă un Sony RX 100 (make 1), despre care zicea că e nou și a fost primit cadou iar el nu-l folosește, cu 1800 de lei, într-o perioadă în care același aparat costa la F64 1400 de lei. Cumpărătorul ce face: își ia o cameră de la un magazin serios de profil, nouă, cu garanție, la 1400 de lei, sau își ia aceeași cameră de la un necunoscut de pe OLX, fără garanție, pentru 1800 de lei?

Poate că 200 sau 300 de lei vi se pare puțin pe un aparat foto, raportat la ingineria și munca pusă în el, dar un telefon de azi face poze mai bune decât el, le poate urca direct pe net și îl ai tot timpul cu tine. Apropo de asta, nici camerele noi de câteva sute de lei nu-și merită prețul, pentru că producătorii nu mai investesc în ele, așa că fie căutați una mai scumpă, pentru entuziaști, fie rămâneți la telefon că nu pierdeți nimic.

Pe de altă parte, dacă din diverse motive vrei să-ți iei o săpunieră, ai nevoie de zoom sau cauți un DSLR la mâna a doua, OLX e locul perfect unde le poți găsi la un preț foarte avantajos. Pentru că o cameră de 200 de lei de pe OLX nu bate un telefon de top dar e cam același lucru cu una de 400-500 de lei din magazin. Iar dacă știi să alegi și ai răbdare, cu 1000 de lei îți iei ceva decent.

Comments
 1. Mda, am ajuns la o concluzie similara. Telefoanele castiga foarte mult din postprocesare, si scot din niste poze care fac competitie lejer unei sapuniere. Practic, da, doar partea de zoom e aia care mai intereseaza pe unii dintr-un segment ingust.

  Practic s-au decantat pietele: amatorii cu telefonul, profesionistii de la dSLR in sus. Nu prea mai are rost sa te chinui cu semipro si alte chestii similare.

  Ma rog, eu unul ma amuz cu un Canon SX400IS, fiind Canon poate fi schimbat firmware-ul. Am pus un CHDK pe card, si rulez la birou script de intervalometer ca sa fac timelapse-uri. Da’ e o utilizare foarte ingusta, de care 95% din cumparatori nu-s interesati.

 2. Ethos

  Adică să facă poze automat la anumite intervale de timp? Și de ce la birou?

  Te mai poți juca cu timpul de expunere, în felul următor: faci o poză pe modul bulb (15-30 de secunde) într-o cameră complet întunecată. În timpul fotografierii, te joci cu o lanternă. Fie “pictezi cu lumină”, din spate, diversele obiecte din cameră, insistând mai mult asupra unora sau altora, fie te bagi în fața camerei, acoperi vârful lanternei cu degetul (să se vadă doar un punct roșu, altfel e prea tare lumina) și scrii diverse litere sau forme în aer. Dar mai nou și cu un telefon poți face asta, că au și ele mod bulb. Numai că, dacă CHDK îți poate mări modul bulb la 10-30 de minute, și ai ceva zoom, cred că poți face și alte chestii interesante, ca fotografii de noapte ale cerului, în care de exemplu o să apară traiectoria anumitor stele, comete sau sateliți.

  Este un site, DxOMark, care testează calitatea fotografiilor raw ale diverselor camere. Mai nou face asta și la telefoane, dar pe ele le evaluează separat, așa încât nu poți compara scorul unei camere cu al unui telefon. Dar am găsit un grafic mai vechi, care face exact asta. Pe prima poziție e Canon Powershot S100, o compactă cu senzor mai mare, pixeli mai mari, diafragmă mai luminoasă și procesare mai bună decât SX400. La vremea ei a fost pentru entuziaști. Uite o comparație între cele două.

  Pe graficul ăla, Canon S100 are 80 de puncte. Iar dacă te uiți în dreapta, ultimele telefoane se apropie de 90 de puncte. Deci sunt mai bune decât S100, care e mai bună decât săpunierele de azi de 700-900 de lei. Care săpuniere de la Canon folosesc tot senzor minuscul și procesorul Digic 4+ de acum câțiva ani, deși între timp Canon a ajuns la Digic 7 pentru DSLR-uri. Dar mno, nu investește în săpuniere (S100 are Digic 5!).

  Ar merge o compactă de top, cum este Canon G7X, G9X, Sony RX 100 sau Panasonic LX 100. Dar ultima e 3000 de lei.

 3. Pai fac timelapse prin geamul biroului, indrept camera spre soseaua de afara, vad cum se umple parcarea incet-incet, chestii de-astea tipice pt timelapse.

  Da, mi-a dat prin cap sa ii dau cu bulb noaptea, insa cred ca asta e de facut in afara orasului, unde nu am poluare luminoasa.

  Camera am luat-o la reducere pe f64, cred c-am dat 600 de lei pe ea, ca altfel nu ma “aruncam”.

  Mersi de sfaturi !

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: